Wraakactie China tegen chipfabrikant Micron

Dit artikel delen:

Micron Technology, Amerika's grootste maker van geheugenchips, is getroffen door een Chinees importverbod. De 'Chinese NCSC' zegt dat Micron niet voldoet aan de Chinese veiligheidseisen. Daarom mogen bedrijven en instellingen die infrastructuur aanbieden, geen Micron-geheugenchips meer inbouwen. De Chinese toezichthouder op de cybersecurity vertelt er niet bij wat er schort aan de Micron-producten.

Alom wordt aangenomen dat het embargo een wraakactie is van de Chinese autoriteiten die onder een hoedje spelen met Huawei. Het verbod komt enkele maanden nadat de Verenigde Staten heel Huawei op de zwarte lijst hebben geplaatst. De Amerikanen zien Huawei als een bedreiging voor de nationale veiligheid. De vrees bestaat dat het handelsconflict tussen de VS en China met het Micron-embargo verder escaleert.

Persbureau Reuters citeert analisten die een beperkte directe impact op Micron zien, omdat de meeste van haar belangrijkste klanten in China in de consumentenelektronica zitten. Een groter gevaar is dat deze maatregel sommige bedrijven ertoe zou kunnen brengen hun toeleveringsketens van Micron-producten te ontdoen vanwege politieke risico's. Washington vecht de Chinese maatregel aan, maar dat zal weinig uithalen. Makers van geheugenchips in Zuid-Korea en China zelf kunnen van het wegvallen van een concurrent profiteren.

Overigens is China hard bezig zijn eigen chipindustrie uit te breiden. Huawei heeft al de software en andere tools klaar voor 14nm chips, terwijl een ander Chinees bedrijf (Empyrean Technology) al ver is met tools waarmee zeer geavanceerde chips van 7nm en 5nm zijn te maken. Dit maakt het Amerikaanse handelsembargo op dit soort halfgeleiders minder effectief.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-05-23T12:37:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.