UPS test leveren pakketje met drone

Onbemand vliegtuigje levert mogelijke besparing op van 50 miljoen dollar

Pakketbezorger UPS heeft afgelopen maandag, 20 februari 2017, de eerste tests uitgevoerd met het leveren van pakketjes via een drone. Het vliegtuigje vertrekt vanaf het dak van een bezorgbusje, levert zelfstandig een pakje af aan huis en keert vervolgens terug naar het busje. De test werd uitgevoerd in Tampa (Florida) in samenwerking met de Workhorse Group. Dit is een ontwikkelaar van elektrische bestelwagens en drones gevestigd in Ohio. Workhorse heeft de drone en het elektrische UPS-bezorgvoertuig gemaakt die bij de test werden gebruikt.

‘Deze test verschilt van alles wat we tot nog toe hebben gedaan met drones. Dit heeft gevolgen voor toekomstige leveringen, vooral in landelijke gebieden waar onze voertuigen vaak kilometers moeten rijden voor één enkele levering’, verklaart Mark Wallace, UPS senior vice president op het gebied van duurzaamheid. ‘Door een drone te laten vertrekken van op een voertuig om een van deze leveringen uit te voeren, kunnen we dure kilometers besparen. Dit is een grote stap op weg naar een grotere efficiëntie voor ons netwerk, en tegelijk ook voor de beperking van onze emissies.’

Wallace stelt ook dat drones een flinke besparing voor de pakketbezorger kunnen opleveren. ‘Als we per chauffeur elke dag één mijl (1,6 kilometer) minder rijden, kan UPS jaarlijks tot wel miljoen dollar besparen. UPS heeft elke dag wereldwijd ongeveer 102.000 chauffeurs die de weg op gaan. Landelijke routes zijn het duurst door de tijd en voertuigkosten die nodig zijn voor elke bezorging. Bij deze test leverde de drone een pakje af terwijl de chauffeur zijn route vervolgde om een andere levering uit te voeren. Dit is een mogelijke rol die drones in de toekomst zouden kunnen spelen bij ons bedrijf.’

Drones in Nederland

Het moment dat we de eerste drones van UPS in Nederland zien vliegen, laat ondanks de geslaagde test nog even op zich wachten. ‘UPS heeft al tests uitgevoerd met drones in Nederland, in een distributiecentrum in Venlo. Bij deze tests hebben drones de beschikbare voorraad op hoge rekken in het magazijn gecontroleerd of de beschikbare ruimte in het distributiecentrum in kaart gebracht. UPS heeft niet direct plannen voor andere tests, maar verwacht wel dat het drones zal blijven testen voor diverse operationele toepassingen’, aldus een woordvoerder.

UPS is een wereldwijd bezorger van pakketten en vracht. Het hoofdkantoor is gevestigd in Atlanta, Verenigde Staten. Het bedrijf biedt wereldwijd diensten aan in meer dan 220 landen en gebieden.

UPS test drone

Octocopter-drone

De drone die werd ingezet voor de test was het HorseFly afleversysteem van Workhorse. Het is een octocopter-drone die volledig geïntegreerd is in de lijn van elektrische/hybride bestelwagens van Workhorse. De basis van de drone bevindt zich op het dak van het voertuig. Onder de drone is er een kooi die via een luik tot in het voertuig gaat. Een UPS-chauffeur plaatst het pakje in de kooi en kan de drone met een druk op de knop van een aanraakscherm autonoom op weg sturen naar een vooraf ingesteld adres. De accu van de HorseFly-drone laadt op zolang ze zich op de basis bevindt. De drone kan dertig minuten vliegen en een pakje van maximaal 4,5 kilogram dragen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-02-22T11:20:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.