Haven Rotterdam biedt testdata voor autonoom varen

Een aangepast patrouillevaartuig van Havenbedrijf Rotterdam gaat data verzamelen en beschikbaar stellen voor onderzoek naar autonoom varen. Het gaat onder meer om gegevens over de bediening en het vermogen van het vaartuig.

Het ‘drijvend laboratorium’ verstrekt de verzamelde gegevens aan bedrijfsleven en onderwijs. De Rotterdamse start-up Captain AI is de eerste die ermee aan de slag gaat. Het bedrijf voegt kunstmatige intelligentie (ai) toe aan de beschikbaar gestelde data. De technologie stelt computers in staat om de besturing van vaartuigen over te nemen en zelfstandig door de haven te varen.

Veiligheid

Autonoom varen bevordert de veiligheid en bereikbaarheid van de haven, stelt coo Ronald Paul van Havenbedrijf Rotterdam in een persbericht. De technologie is volgens hem ook een effectief hulpmiddel voor schippers en scheepsverkeersbegeleiders. Om de haven efficiënter en veiliger te maken, stelt het havenbedrijf op diverse manieren data beschikbaar aan andere partijen.

De data die het havenbedrijf beschikbaar stelt, is afkomstig van een voormalig patrouillevaartuig. Deze boot is voorzien van camera’s, sensoren en meetapparatuur. Zo worden gegevens verzameld over weer- en wateromstandigheden, over de bediening, het vermogen en de motor van het vaartuig. Het drijvende lab wordt ook voor andere doelen ingezet, zoals het testen van camera’s voor automatische inspectie van kademuren en detectie van objecten in het water.

Virtuele simulatie

Captain AI is een jonge onderneming die zich toelegt op de ontwikkeling van virtuele simulatiesystemen voor automatische besturing. Met zo'n auto-pilot wordt het op termijn mogelijk om vaartuigen zelfs in lastige omstandigheden autonoom te laten varen. De simulatiesystemen beperken de noodzaak van training op het water.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-10-05T10:13:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.