Cruise halveert vloot robotaxi’s na reeks incidenten

stop verkeersbord einde gedaan

Aanbieder van autonome taxi-diensten Cruise stuurt de helft minder auto’s de weg op na een reeks incidenten met die zelfrijdende wagens in San Francisco. Die afspraak is gemaakt met het departement voor motorvoertuigen van de staat Californië. Eerder kreeg het bedrijf van die overheidsinstelling nog een vergunning om juist meer autonome taxi’s te laten rijden.

Cruise, onderdeel van  de Amerikaanse autogigant General Motors, stuurt overdag nog maximaal vijftig auto’s de weg op. Eerder waren dat er zo’n honderd. ’s Nachts gaan er in plaats van driehonderd nog 150 robotaxi’s op pad

De maatregelen volgen op een reeks incidenten. Zo botste donderdag een robotaxi met passagier aan boord op een brandweerwagen, eerder reed een robotaxi zich vast in cement en waren er verschillende aanrijdingen tussen robotaxi’s en andere voertuigen in de Amerikaanse stad.

Ook zorgde een stoet aan autonome taxi’s voor verkeersopstoppingen rondom een muziekfestival. Ze vertraagden het verkeer, de wagens dicht bij elkaar zorgden mogelijk voor een storing met het netwerk dat die wagens aanstuurt.

Waymo

De incidenten worden eerst onderzocht, daarna wordt bepaald of er weer meer robotaxi’s de weg op kunnen.

Cruise biedt net als concurrent Waymo autonome taxi’s aan in San Francisco. Eerder werd de vergunning voor die bedrijven juist uitgebreid zodat ze meer auto’s de weg op konden sturen. Dat aantal is nu voor Cruise dus weer beperkt.

De robotaxi’s zorgen in San Francisco al langer voor controverse. Tegenstanders vinden ze gevaarlijk en vrezen dat er slachtoffers vallen. Voorstanders zijn trots dat de stad vlakbij Silicon Valley de auto’s de weg op laat en een voorloper is in autonoom rijden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-08-21T16:29:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.