'Minder investeringen in start-ups door Brexit'

Dit artikel delen:
Dollars

De omvang van investeringen in start-ups door private investeerders in Europa is gedaald. De investeringen in Britse start-ups daalde in het tweede kwartaal zelfs met 40 procent ten opzichte van de eerste drie maanden van 2016. De Brexit en de onzekerheid over de gevolgen van dat besluit spelen een belangrijke rol.

Dit blijkt uit onderzoek naar investeringen door private financiers dat KPMG en CB Insights iedere drie maanden uitvoeren. 'Ondanks een stijging van het aantal transacties in Europa, daalde de omvang van de investeringen voor het eerst sinds 2014 onder het niveau van drie miljard dollar', schrijft het analistenbureau in een toelichting.

In het tweede kwartaal van 2016 werden in Europa 385 transacties gerealiseerd met een waarde van 2,8 miljard dollar. In de eerste drie maanden waren dat 365 transacties met een waarde van 3,5 miljard dollar. 'De daling is met name een gevolg van verminderde investeringen in het Verenigd Koninkrijk. Vergeleken met de eerste drie maanden daalde de investeringen in Britse startups in het tweede kwartaal met meer dan 40 procent', licht KPMG toe. 

Volgens Daniël Horn van KPMG Innovative Startups is het duidelijk dat Brexit en de onzekerheid over de gevolgen die deze beslissing zal hebben, hierbij een belangrijke rol spelen. Hij verwacht dat het om een tijdelijke dip gaat. 'Hoewel de uitslag van het referendum in eerste instantie voor veel onrust in de markt zorgde, zien we de rust enigszins terugkeren nu duidelijk wordt dat het proces van afscheiding nog jaren gaat duren. Mijn verwachting is dan ook dat de Europese investeringen op korte termijn weer zullen aantrekken.' Hij stelt dat investeerders veel geld op de plank hebben liggen. 'Nu de rust rond Brexit terugkeert, zullen zij dit kapitaal willen investeren. Een aantal investeerders heeft inmiddels publiekelijk aangekondigd dat het ‘business as usual’ is en dat zij zullen blijven investeren in Britse bedrijven.'

Wereldwijd

Wereldwijd hebben private financiers in het tweede kwartaal van dit jaar minder vaak geïnvesteerd in start-ups dan in de eerste drie maanden van 2016. Het aantal transacties daalde van 2008 in de eerste drie maanden van 2016 tot 1886 in het tweede kwartaal van 2016. Toch steeg de totale waarde van de investeringen licht, van 26,5 miljard dollar in de eerste drie maanden tot 27,4 miljard dollar in het tweede kwartaal. 

In het rapport over de wereldwijde markt voor durfkapitaal staat dat de waardestijging van de investeringen in start-ups in het tweede kwartaal van 2016 vooral worden veroorzaakt door investeringen van meer dan een miljard dollar in bijvoorbeeld Uber, Snapchat en Didi Chuxin.

Het temperen van de transacties wordt volgens Horn veroorzaakt door twijfels over de enorme waarderingen die op dit moment aan start-ups worden toegekend, nauwelijks ontwikkelingen rondom bedrijven die naar de beurs gaan, de mogelijke gevolgen van Brexit en aanhoudende zorgen over de macro-economische ontwikkelingen. 'Investeerders zijn duidelijk terughoudend geworden en richten zich derhalve meer op ondernemingen die duidelijk aangeven hoe zij winstgevend willen worden, over een gedegen businessmodel beschikken en laten zien dat zij hun kosten beheersen', aldus Horn.

Kunstmatige intelligentie

Uit het onderzoek blijkt verder dat in het tweede kwartaal van dit jaar vooral is geïnvesteerd in artificial intelligence (kunstmatige intelligentie - red.) en virtual reality. Andere sectoren, zoals de digitale zorg, trokken duidelijk minder kapitaal aan. De investeringen in start-ups die zich met kunstmatige intelligentie bezighouden, namen toe van 576 miljoen dollar in de eerste drie maanden van dit jaar tot 624 miljoen dollar in het tweede kwartaal. 

Horn: 'Als wij kijken naar innovatie, dan zien we dat veel investeerders zich richten op de mogelijkheden om activiteiten te automatiseren die traditioneel door mensen worden verricht. De mogelijkheden hiervoor zijn legio, van zelfrijdende auto’s, oplossingen op het gebied van de zorg tot de inzet van robo advisory.'
Voorbeelden van bedrijven die de afgelopen maanden een kapitaalinjectie kregen zijn Pathway Genomics, een bedrijf gespecialiseerd in dna-testing, en Digital Reasoning Systems, een onderneming die zich vooral bezighoudt met de mogelijkheden van cognitief computergebruik.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-08-02T11:58:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.