Van Overtveldt wil scale-ups stimuleren

Dit artikel delen:

België heeft bijna geen scale-ups, laat staan unicorns. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt wil daar wat aan doen, onder andere met de oprichting van een ‘Growth Fund-of-Fund’. Dat vertelde hij tijdens de opening van het Global Enterprise Network event in Brussel.

Pieter Timmermans, de topman van het VBO was optimistisch over het aantal start-ups. In 2016 zijn er in België 91.000 ondernemingen opgericht, 44 procent meer dan het jaar voordien.'Start-ups zijn zeer belangrijk, mogelijk nog niet voor wat ze vandaag vertegenwoordigen, maar wel voor het potentieel in de toekomst.'

Het klimaat voor start-ups mag dan al wel verbeterd zijn, het blijft toch niet evident om kapitaal aan te trekken. 'Ik heb nooit begrepen waarom dat zo moeilijk is, zeker omdat er zoveel geld aanwezig is in ons land', oppert minister van Financiën Johan Van Overtveldt. 'Vooral voor scale-ups is het niet makkelijk om investeringen van tien tot vijftig miljoen euro aan te trekken.' Van Overtveldt heeft daarvoor een aantal maatregelen klaar zoals een ecosysteem voor scale-ups en een Growth Fund-of-Fund waarmee bestaande kapitaalfondsen versterkt kunnen worden.

'De meeste kapitaalfondsen beschikken in België over zaaigeld van vijftig tot honderd miljoen euro. Daarmee kan je vijf tot tien deals afsluiten. Het zou veel beter zijn mochten we enkele investeringsfondsen hebben van tweehonderd tot driehonderd miljoen euro,” vond ook Wim De Waele, de gewezen ceo van iMinds en de huidige ceo van B-Hive dat zich toelegt op fintech-entrepreneurs.

Jeroen De Wit, ceo van Teamleader, legde echter de vinger op de Europese wonde. 'Het is zeer moeilijk voor scale-ups om door te groeien op Europese schaal. Elk land heeft immers zijn eigen regels, eigen vestigingswetten, eigen tax-regels en eigen aanwervingsregels. Het wordt tijd voor een echte Europese digitale eengemaakte markt.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-11-14T10:55:00.000Z Luc Blyaert


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.