EIT Digital zoekt scale-ups voor EU-wedstrijd

Dit artikel delen:

EIT Digital zoekt deelnemers voor zijn jaarlijkse EIT Digital Challenge. Het gaat om technologisch georiënteerde scale-ups die actief zijn in de sectoren industrie, overheid, zorg, infrastructuur en financiën. Zij maken kans op een geldprijs van vijftigduizend euro en toegang tot een internationaal acceleratieprogramma. Inschrijven kan tot en met 14 juni 2018.

EIT Digital is een Europese innovatie- en educatie-organisatie die deel uitmaakt van het European Institute of Innovation and Technology en gelieerd is aan de EU. Het hoofdkwartier staat in Brussel. Jaarlijks houdt het de zogenaamde EIT Digital Challenge. Een jaarlijkse internationale pitch-wedstrijd voor scale-ups die internationaal willen doorbreken.

Tijdens deze vijfde editie wordt gezocht naar deep tech bedrijven in vijf categorieën: digital industry, digital cities, digital wellbeing, digital infrastructure en digital finance. ‘De oplossingen die deep tech scale-ups ontwikkelen zijn van belang voor de toekomst van Europa omdat die de digitale transformatie aanjagen’, zegt Chahab Nastar, chief innovation officer van EIT Digital.

Scale-ups moeten gevestigd zijn in een lidstaat van de Europese Unie, in de groeifase zijn en kunnen bewijzen dat ze een jaarlijkse omzet hebben of verwachten van driehonderdduizend tot twee miljoen euro aan financiering hebben en jonger zijn dan tien jaar. Aanmelden kan tot en met 14 juni 2018.

De vijf categoriewinnaars ontvangen een geldprijs van vijftigduizend euro. Daarnaast wordt de top-2 in iedere categorie toegelaten tot de EIT Digital Accelerator. Dat acceleratieprogramma helpt scale-ups bij het aanboren van nieuwe internationale markten en het aantrekken van kapitaal. Zij worden ondersteunend door veertig business developers en financiële experts uit dertien Europese steden en een hub in Silicon Valley.

2017

In de vorige editie ontving EIT Digital 136 aanmeldingen uit twintig landen. De vijfentwintig finalisten voor de vijf thema’s waren afkomstig uit negen landen. Het gaat om België (2), Duitsland (6), Groot-Brittannië (6), Finland (4), Zweden (2), Estonia (1), Ierland (1) en Spanje (1).

Uiteindelijk waren er vier winnaars uit Duitsland, namelijk Trinckle 3D (digital industry), Cleverciti Systems (digital cities), ApiOmat (digital infrastructure) en OptioPay (digital finance). Het Zweedse Lexplore werd tot winnaar uitgeroepen in de categorie digital wellbeing.

Er waren vorig jaar geen Nederlandse finalisten. EIT Digital verwacht dat dit komt doordat Nederlanders vanuit huis uit gewend zijn om dingen zelf op te pakken en daardoor minder geneigd zijn om hulp te vragen, zoals een deelname aan een acceleratieprogramma.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-04-18T09:07:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.