Amsterdam groeit hardst als startup-ecosysteem

Dit artikel delen:

Amsterdam is met StartupDelta wereldwijd één van de beste startup-ecosystemen. In verhouding tot twee jaar geleden groeit de Nederlandse hoofdstad hardst; vorig jaar stond het nog op de negentiende plek, nu op de vijftiende. Antwerpen valt buiten de top dertig. Dat blijkt uit de Startup Genome Global Startup Ecosystem Ranking.

Naast Amsterdam staan vier Europese ecosystemen in de top twintig: Londen (drie), Parijs (negen), gevolgd door Berlijn (tien) en Stockholm (elf). Hieruit blijkt de groeiende kracht van de Europese startupscene, al blijft Nederland nog wel duidelijk achter bij genoemde steden. Antwerpen komt niet in de top dertig voor.

De groei van Amsterdam op de wereldwijde ranglijst wordt aangedreven door een toename in het aantal startups en de twee beursgangen in 2018: Adyen (een fintech-bedrijf dat nu bijna 23 miljard dollar waard is) en Elastic (een zoek- en databedrijf dat nu meer dan zes miljard dollar waard is). De hoofdstad is sterk in agtech (agrarisch technologie) en levenswetenschappen (life science). Verbeterpunten zijn er op het gebied van marktbereik en teamervaring.

Antwerpen scoort met zijn vijf universiteiten in Vlaanderen en Imec in Antwerpen goed in levenswetenschappen (life science). Het rapport betitelt de stad als ‘de perfecte voedingsbodem voor innovaties in de gezondheidszorg’. Daarnaast is Antwerpen goed op het gebied van slimme steden. Sinds 2014 zijn er ruim honderdtwintig smart city-projecten gestart in België, waaronder The Beacon. Dat is in 2018 gestart en heeft een focus op internet of things, kunstmatige intelligentie, logistiek en industrie 4.0.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-05-14T11:56:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.