Durfkapitalisten blijven in tech-startups investeren

Door economische situatie kunnen opportunistische investeerders op zoek naar goede deals

Dit artikel delen:
Groeikapitaal

Ook in het eerste halfjaar van 2020 investeerden durfinvesteerders volop in startups. De aandacht van kapitaalverstrekkers is wel verschoven. Ze steken hun geld voornamelijk in meer volwassen startups, die minder risico met zich meebrengen. Daarnaast gaat het kapitaal vooral naar startups actief in de zorg, fintech, cybersecurity of b2b-dienstverlening. Dit blijkt uit de Venture Pulse, het onderzoek van KPMG naar de wereldwijde investeringen in startups.

Opvallende EU-deals

De meest opvallende investeringen in Europa in de afgelopen drie maanden waren de kapitaalinjecties in het Britse Deliveroo (575 miljoen dollar), in het Duitse N26 (570 miljoen dollar) en het eveneens Duitse Lilium (270 miljoen dollar).

Wereldwijd werd in het eerste halfjaar van 2020 voor bijna 127 miljard dollar in startups geïnvesteerd. Dat is iets minder dan de tweede helft van 2019. Toen haalden startende ondernemingen 136 miljard dollar aan kapitaal op. In Europa werd in de eerste zes maanden van dit jaar in totaal van 19,9 miljard dollar in startups geïnvesteerd. Dat is 1,1 miljard dollar meer dan in de laatste zes maanden van 2019. Ook nam het aantal transacties af.

In Nederland vonden in de afgelopen zes maanden negentig transacties plaats met een waarde van 560 miljoen dollar. In het laatste halfjaar van 2019 waren dit 113 investeringen met een waarde van 707 miljoen dollar. KPMG heeft geen cijfers beschikbaar over België. 

Andere focus

Durfkapitalisten verschaffen voornamelijk kapitaal aan meer volwassen startups. Die brengen minder risico met zich mee. Ook verschuift de focus naar bepaalde sectoren. Zo laten de investeerders zich vooral leiden door het veranderende consumentengedrag. Zij blijven investeren in startups die actief zijn op het gebied healthtech, biotech en fintech en bedrijven die b2b-oplossingen bieden. Ook leveranciers van cybersecurity en data & analytics kunnen meer investeringen verwachten.

Bovendien zal de beperking in het internationale reizen ervoor zorgen dat veel durfkapitaalinvesteerders zich meer richten op kansen in hun lokale markten. Dit heeft vooral gevolgen voor startups die zich in opkomende landen in de groeifase bevinden. Zij zijn namelijk vaak sterk afhankelijk van internationale investeringen.

Terughoudendheid

Hoewel in de afgelopen maanden nog flink in startups is geïnvesteerd, voorspelt KPMG meer terughoudendheid bij durfkapitalisten. ‘Investeerders nemen meer tijd voor mogelijke transacties, vooral bij het uitvoeren van due diligence onderzoeken. Dat heeft gevolgen voor het aantal deals en het investeringsniveau’, vertelt Mark Zuidema, partner bij KPMG Corporate Finance.

‘Gezien de huidige economische uitdagingen zal er bovendien druk ontstaan op de waardering van bedrijven. Dat biedt opportunistische investeerders de mogelijkheid op zoek te gaan naar goede deals.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-07-30T11:46:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.