Amsterdam populaire hub voor techstarters

Nederlandse hoofdstad op plek vier, Brussel zeventiende

Dit artikel delen:

Amsterdam is opgeklommen naar de vierde plaats op de lijst van populairste knooppunten van techstartups in Europa. De hoofdstad ziet Londen, Berlijn en Barcelona nog voor zich staan. Brussel is terug te vinden op plek zeventien.

Dit blijkt uit het 'Startup Heatmap Europe Survey' van Deep Ecosystems. Sinds 2016 houdt deze Duitse  consultant jaarlijks een onderzoek onder oprichters van Europese startups. Parijs en Malaga zijn in opkomst. Berlijn en Lissabon lopen achteruit. Brussel staat op de zeventiende plaats.

Twee derde van de Europese ‘founders’ verkiezen Europa boven de Verenigde Staten. Amsterdam kent relatief veel buitenlandse ondernemers (43%). Alleen Cambridge (50%) en Luxemburg (48%) zijn wat dat betreft nog internationaler. Hamburg (14%), Brussel (12%), Parijs (11%) en Madrid (9%) moeten het daarentegen van ‘eigen volk’ hebben. 

Amsterdam bezit ook het ecosysteem waar ondernemers het meest voelen dat ze open over tegenslagen en fiasco’s kunnen praten. Opvallend is dat in Europa het aandeel vrouwelijke ondernemers vorig jaar met 3,7 procent terugliep naar 13,2. Startups van vrouwen kregen in 2022 slechts twee procent van het beschikbare risicokapitaal. Van de geregistreerde patenten is zes procent in handen van vrouwen. Kiev kent het hoogste percentage (25,5%) vrouwelijke oprichters gevolgd door Wenen (22,7%), Brussel (20,6%) en Amsterdam (19%). Bij de kleinere ecosystemen scoren Sheffield (21,3%), Gent (20%) en Luxemburg (19,3%) hoog. 

Populair onder digitale nomaden zijn Istanbul, Londen, Parijs en Barcelona.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-08-24T09:54:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.