Intel en Micron komen met 3D XPoint-technologie

3D XPoint geheugen

Intel en Micron komen met 3D XPoint-geheugentechnologie: een nieuw type niet-vluchtig computergeheugen. Dit is geheugen waarop data bewaard blijven ook wanneer het apparaat wordt uitgeschakeld. Het nieuwe type geheugen zorgt voor een snelle toegang tot grote hoeveelheden data. 3D XPoint-technologie is inmiddels in productie en is het eerste echt nieuwe type geheugen sinds de introductie van NAND-flashgeheugen, in 1989.

De explosieve groei van apparaten die met het internet verbonden zijn, zorgt ervoor dat er enorme hoeveelheden nieuwe data worden gegenereerd. Om deze data zinvol te kunnen gebruiken, moeten ze zeer snel worden opgeslagen en geanalyseerd. Dit levert uitdagingen op voor service providers en systeembouwers, die bij het ontwerpen van geheugen- en opslagoplossingen een optimale balans moeten zien te vinden tussen kosten, energieverbruik en prestaties. 3D XPoint-technologie is tot duizend maal sneller en heeft een tot duizend maal langere data-levensduur dan NAND-geheugen, terwijl de geheugendichtheid tot tien maal hoger is dan bij conventioneel geheugen.

‘De industrie zoekt al tientallen jaren naar oplossingen om de processor sneller van data te voorzien, zodat analyses sneller uitgevoerd kunnen worden’, zegt Rob Crooke, senior vice president en general manager van Intels Non-Volatile Memory Solutions Group. ‘Dit nieuwe type niet-vluchtig geheugen maakt dit mogelijk en biedt ongekend hoge prestaties voor geheugen- en opslagoplossingen.’

‘Een van de belangrijkste obstakels in moderne computertechnologie is de tijd die het de processor kost om data te bereiken die zijn opgeslagen op lange termijn-opslagsystemen’, zegt Mark Adams, president van Micron. ‘Dit nieuwe geheugentype is een revolutionaire technologie die zeer snelle toegang tot enorme datasets biedt en daarmee totaal nieuwe toepassingen mogelijk maakt.’

Met de snelle groei van digitale technologie - van 4,4 zettabytes aan digitale data gecreëerd in 2013 tot naar verwachting 44 zettabytes in 2020 - kan 3D XPoint-technologie er voor zorgen dat deze enorme hoeveelheden data in enkele nanoseconden kunnen worden omgezet in waardevolle informatie. Retailers kunnen dankzij 3D XPoint-technologie bijvoorbeeld sneller patronen detecteren in financiële transacties, die mogelijk duiden op fraude. Wetenschappers kunnen grotere datasets realtime verwerken en analyseren, zodat complexe taken, zoals genetische analyses en het monitoren van de verspreiding van ziekten, sneller kunnen worden uitgevoerd.

Ook voor pc-gebruikers biedt 3D XPoint-technologie voordelen, bijvoorbeeld door snellere interactieve social media-belevingen en games die nog levensechter zijn. Omdat de opgeslagen data niet verdwijnen wanneer een apparaat wordt uitgeschakeld, is deze geheugentechnologie ook geschikt voor snelle opslagoplossingen.

Latency aanzienlijk reduceren

Na ruim een decennium onderzoek en ontwikkeling is 3D Point-technologie van meet af aan ontworpen om te voorzien in de vraag naar niet-vluchtige, zeer snelle en betaalbare opslag- en geheugenoplossingen met een lange datalevensduur en hoge capaciteit. Deze technologie vormt de basis van een nieuw type niet-vluchtig geheugen dat de latency aanzienlijk reduceert en dat het mogelijk maakt om veel meer data dichtbij de processor op te slaan en deze te benaderen met snelheden die tot nu toe onbereikbaar waren voor niet-vluchtig geheugen.

De transistorloze architectuur creëert een driedimensionaal ‘dambord’ waarbij de geheugencellen zich op de ‘kruispunten’ bevinden. Daardoor kunnen ze individueel worden benaderd. Zo kunnen data in kleine hoeveelheden worden gelezen en weggeschreven, hetgeen uiteindelijk resulteert in snellere en efficiëntere lees- en schrijfprocessen.

Samples van 3D XPoint-technologie zullen later dit jaar beschikbaar komen voor enkele geselecteerde klanten. Intel en Micron ontwikkelen ook eigen producten op basis van deze technologie.

3D XPoint Technology Revolutionizes Storage Memory

Webcast van Intel en Micron

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-07-29T09:37:00.000Z Sander Hulsman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.