Medische gegevens online door fout scanbedrijf

Dit artikel delen:
ICT in de zorg

Medische gegevens van ruim 200.000 Nederlanders en Belgen waren online beschikbaar door een fout van Iguana. Het Belgische scanbedrijf gebruikte tot vorige week een onbeschermde internetlink voor de uitwisseling van medische informatie tussen Iguana en de ziekenhuizen. Verder blijkt uit een aflevering van ‘Meldpunt!’ dat veel scanbedrijven het scanwerk laat uitvoeren in sociale werkplaatsen en gevangenissen.

Door een fout van scanbedrijf Iguana waren medische gegevens van 200.000 mensen beschikbaar. Ook zijn er medische dossiers verwerkt door gedetineerden. Slachtoffers van het lek zijn patiënten van Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) te Nijmegen en het St. Anna Ziekenhuis te Geldrop.De gegevens kwamen online te staan doordat Iguana gebruik maakte van een onbeschermde internetlink voor de uitwisseling van informatie tussen het bedrijf en de ziekenhuizen. De meeste bestanden komen van Belgische ziekenhuizen.

Nederlandse ziekenhuizen laten hun ziekenhuisarchief inscannen om zo ruimte en kosten te besparen en patiëntgegevens toegankelijk te maken voor artsen. Ziekenhuizen laten hun gegevens vaak digitaliseren door bedrijven die het scanwerk voor de laagste prijs aanbiedt. Het programma ‘Meldpunt!’ ontdekte dat de bedrijven die dit voor de laatste prijs aanbieden het scanwerk, en de arbeidsintensieve voorbereidingen daarvoor, laten uitvoeren in sociale werkplaatsen en gevangenissen. Een van deze gevangenissen is de Centrale Gevangenis van Leuven (België). Dit blijkt de uitzending van ‘Meldpunt!’ van 26 januari om 19.25 op NPO 2. Meldpunt is een televisieprogramma dat klachten en meldingen van misstanden van kijkers verzamelt.

Meldpunt!

In de uitzending van dinsdagavond toont het programma dat Belgische gedetineerden patiëntendossiers van het Zwolse ziekenhuis Isala bewerken, ter voorbereiding van digitalisering. In de Wet Bescherming Persoonsgegevens en de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst staat dat het verboden is om onbevoegden inzage te geven in dossiers met vertrouwelijke medische informatie. Deze werkzaamheden mogen alleen worden uitgevoerd door bedrijven met medewerkers die vooraf gescreend zijn en een geheimshoudingsverklaring hebben getekend. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-01-25T17:05:00.000Z Robin van Wees


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.