Europese Commissie pompt 16 miljoen in zorgrobotica

Universiteit Twente coördineert Europees project, ook Imec betrokken

Dit artikel delen:

De Europese Commissie investeert zestien miljoen euro in DIH-HERO (Digital Innovation Hubs in Healthcare Robotics). Dit is een Europees project gericht op het versnellen van innovatie en implementatie van robotica-toepassingen voor de gezondheidszorg. Universiteit Twente leidt als coördinator het plan. Ook het Belgische onderzoekscentrum Imec is bij het project betrokken.

In totaal zijn er zeventien partners vanuit tien Europese landen bij de zorgrobotica betrokken. Het project heeft als doel een onafhankelijke organisatie te creëren die verbindingen legt tussen kennisinstituten, commerciële bedrijven, investeerders en overige stakeholders.

Overzicht houden over innovaties

Universiteit Twente heeft een leidende rol gekregen in dit project en coördineert de activiteiten van het Europese netwerk. Stefano Stramigioli, hoogleraar robotica bij Universiteit Twente en coördinator van het Europese project, licht toe: ‘De weg naar het integreren van medische innovaties in de klinische praktijk is moeilijk en vergt zowel tijd als substantiële investeringen. De weg naar de patiënt kan daardoor lang zijn en meerdere stappen omvatten, zoals klinische tests, het ontwikkelen van efficiënte productiemethoden, het opzetten van een commerciële organisatie, het bereiken van investeerders en het regelen van distributie. Daarnaast zijn meerdere partijen bezig met diverse innovaties in robotica. Binnen DIH-HERO kunnen wij het overzicht houden en ervoor zorgen dat deze elkaar waar mogelijk aanvullen en versterken.’

Digital Innovation Hubs in Healthcare Robotics

Ministerie van EZK en provincie Overijssel

De universiteit kreeg tijdens de lobby voor het project ook belangrijke hulp in de vorm van steunbrieven van de topsector Life Sciences & Health (LSH) van het ministerie van Economische Zaken & Klimaat (EZK) en de provincie Overijssel. Eddy van Hijum, gedeputeerde voor de portefeuille Economie van de provincie Overijssel, licht toe: ‘DIH-HERO is een project waar de provincie Overijssel zich om meerdere redenen graag aan verbindt. Wij geloven in het belang van robotica voor de gezondheidszorg en zien het project als een prachtige manier om de innovatie op dit gebied aan te jagen. Wij verwachten veel van de samenwerking tussen onderwijs, onderzoek en ondernemers. Samen kunnen we initiatieven ontplooien om ervoor te zorgen dat patiënten sneller profijt hebben van alle de voordelen die de toepassingen van robotica in de gezondheidszorg opleveren.’

Aanmelden voor bedrijven

‘We zijn heel blij met deze subsidie van zestien miljoen, waarvan meer dan acht miljoen wordt verdeeld onder commerciële bedrijven voor het ondersteunen van hun activiteiten in de ontwikkeling en implementatie van digitale technologieën’, verklaart Stramigioli. 

In Europa gevestigde bedrijven kunnen zich aanmelden voor financiering via open inschrijving vanaf de zomer van 2019 tot de lente van 2021. De financiering is bestemd voor reiskosten, de ontwikkeling van demonstraties en de overdracht van technologie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-12-11T10:26:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.