VUB en UZ Brussel anonimiseren data voor onderzoek

Dit artikel delen:

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) en het Universitair Ziekenhuis Brussel (UZ Brussel) ontwikkelen een platform waarbij privacygevoelige patiëntdata geanonimiseerd worden, zodat deze gegevens zijn te gebruiken voor medisch onderzoek. Zo willen de partijen de data gebruiken om de diagnose en behandeling van tumoren te verbeteren.

Ziekenhuizen slaan grote hoeveelheden informatie op over patiënten, zoals bijvoorbeeld de behandeling die ze krijgen of de scans die werden genomen. Maar ook moleculaire gegevens van individuele patiënten, zoals hun genetische informatie, worden via nieuwe technologieën digitaal verzameld. Deze moleculaire gegevens zijn privacygevoelig en mogen daarom niet ingezet worden voor onderzoek.

De partijen willen nu via het platform de gevoelige informatie anonimiseren, om zo de privacy van de patiënt te waarborgen, en deze data gebruiken voor medisch onderzoek. Zo willen ze hier kunstmatige intelligentie-methodes op loslaten. Dit met het doel om artsen te voorzien van informatie om ziektes beter te begrijpen en de beste behandeling voor de patiënt te kiezen.

Het project is in november gestart en draagt de naam TumorScope. Het onderzoeksteam bestaat uit van artsen, juridische experten en onderzoeksexperten in kunstmatige intelligentie, beeldanalyse en moleculaire analyse en staat onder leiding van professor Wim Vranken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-02-28T11:04:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.