3d-printing lost tekort hulpstukken ziekenhuis op

Dit artikel delen:

Air-Wave Protector van de TU Delft e.a.

Nu er door de Covid-19-pandemie overal tekorten ontstaan aan persoonlijke beschermingsmiddelen en hulptools voor medische professionals verschijnen er steeds meer 3d-geprinte alternatieven. Zo maken de Ultimaker, HP, VUB en TU Delft gewag van nieuw ontwikkelde producten.

De Nederlandse 3d-printerfabrikant Ultimaker stelt bijvoorbeeld zijn wereldwijde netwerk van 3d-printhubs, -experts en -ontwerpers beschikbaar aan ziekenhuizen. '3d-printen kan uitkomst bieden voor tools en applicaties die ziekenhuizen momenteel tekortkomen en met deze technologie snel geproduceerd kunnen worden. Via Ultimaker.com kunnen ziekenhuizen nu in een oogopslag zien welke beschikbare 3d-print hubs in de buurt zitten', meldt het Utrechtse bedrijf.

Ook HP laat weten dat het samen met partners zijn 3d-printfaciliteiten en -expertise aanbiedt aan ziekenhuizen. De computer- en printerfabrikant meldt al ruim duizend geprinte hulpstukken aan lokale hospitalen te hebben geleverd, gecoördineerd vanuit zijn 3d-printlocaties in Barcelona en twee Amerikaanse steden. Het gaat om maskers, inhalatoren, handvrije deurklinken en onderdelen voor ventilatoren.

VUB en noodmaskers

"Met 3D-printer aangepast duikmasker wordt open source"

Aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) zijn ingenieur Albert De Beir en het robotica-team aan de VUB Brubotics inventief bezig geweest door van een duikmasker van Decathlon met 3d-geprinte aanpassingen een noodmasker te vervaardigen voor het verplegend personeel in de ziekenhuizen. In een eerste fase worden vijfhonderd van deze aangepaste mondmaskers over een paar dagen aan geïnteresseerde ziekenhuizen aangeboden.

Het idee van het duikmasker komt uit Italië. Recent heeft een team daar dit soort van masker al met succes omgevormd tot een beademingsapparaat voor coronapatiënten. De ploeg van De Beir maakt nu eenzelfde masker voor het verzorgend personeel in onze ziekenhuizen. Het systeem is even eenvoudig als ingenieus. Om de door de zorgverlener ingeademde lucht te filteren, wordt een medisch filter aangesloten op een plastic adapter, gemaakt met een 3d-printer.

Momenteel worden, in samenwerking met Endo Tools Therapeutics, een spin-off van de VUB in Gosselies, de kunststof onderdelen op industriële schaal geproduceerd. Als eenmaal het definitieve ontwerp voor medische plastic onderdelen is gevalideerd, zal het noodmasker in 'opensource' worden vrijgegeven. Elk ander bedrijf zal zo deze onderdelen kunnen reproduceren.

TU Delft en noodmaskers

Ook de TU Delft heeft zich, in samenwerking met een team van anesthesisten, universiteiten en een groep van bedrijven, gestort op de productie van noodmaskers met behulp van 3d-technologie. Het betreft twee nieuwe herbruikbare gezichtsmaskers voor medische professionals die Covid-19-patiënten verzorgen en behandelen. Beide maskers gebruiken een 3d-geprinte verbindingsstuk, ontworpen bij de TU Delft, om een gewoon snorkelmasker aan te sluiten op een filtersysteem.

Het ene masker, de Covid Lifesaver Mask, gebruikt een hoog-rendementsfilter uit anesthesieapparatuur om een goedkoop en gemakkelijk te gebruiken systeem te creëren voor kort gebruik. Het andere masker, de Air-Wave Protector, gebruikt een industrieel ventilator- en filtercomponent om een persoonlijk beschermingsapparaat te creëren voor langer gebruik. Ook de ontwerpen van deze oplossingen zijn opensource en door de TU Delft beschikbaar gesteld op Thingiverse.com, een website voor het delen van ontwerpen voor 3d-printers.

Naast TU Delft en een groep anesthesisten van het Haaglanden Medisch Centrum (HMC) werkt Shell mee aan dit project. Het olieconcern is begonnen met het printen van de Covid Lifesaver-verbindingsstukken in zijn Technology Center in Amsterdam. Daarnaast is Air-wave.org opgezet, een groep zonder winstoogmerk opgestart door Damen Shipyards, Blue Orange Wave en VFA Solutions, om het 3d-project te ondersteunen. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-03-30T11:55:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.