Covid-armband geeft Rombit vleugels

Dit artikel delen:
Covid armband

Het Antwerpse Rombit kan de vraag naar haar ‘Covid Radius’-armbanden nauwelijks bijhouden. De eerste duizend zijn de deur uit, er zijn er vijfduizend in de maak en deze week worden er nog eens twintigduizend besteld. Een op de vijf Forbes-bedrijven heeft een aanvraag ingediend.

‘Eigenlijk kwam de vraag van onze klanten, of ze de ‘RomwareOne’-armband ook kunnen gebruiken als waarschuwing indien mensen dichter dan 1,5 meter in elkaars buurt komen’, vertelt Rombit -oprichter Jorik Rombouts. Daarvoor is de software aangepast maar dat ging vrij vlot. De armband had immers al een waarschuwingsfunctie indien een voertuig te dicht in de buurt van de werknemer komt. De armband licht op en trilt als nu een medewerker te dicht nadert. De productie is in handen van het Leuvense Imec dat daarvoor de vestiging in Taiwan hanteert.

‘We kregen liefst vijfduizend offerte-aanvragen binnen, waarvan we er tweeduizend hebben geselecteerd op basis van de activatiekansen van andere functies op langere termijn’, aldus Rombouts. De meeste aanvragen komen uit Frankrijk, gevolgd door de Verenigde Staten en Canada. In eigen land zijn er contracten afgesloten met het Antwerpse Havenbedrijf en Atlas Copco. Er is belangstelling van logistieke bedrijven zoals DHL of FedEx, maar ook de farma-wereld is enthousiast. Daardoor is de kans groot dat Rombit dit jaar zijn omzet zal verdubbelen tot zo’n twaalf miljoen euro.  

De ‘Covid Radius’ armband kost honderdtwintig euro, terwijl de licentie per gebruiker veertig euro per jaar bedraagt. Het is een stand-alone oplossing zodat geen netwerk nodig is. Belangrijk is dat de GDPR-compliancy in het design vervat zit. Dat heeft Rombit samen met de KU Leuven uitgewerkt. De werkgever kan dus niet op naam zien waar de werknemer zich bevindt. Hij ziet enkel stippen.

De RomwareOne bevat eigenlijk meerdere functionaliteiten. ‘In industriële omgevingen zijn smartphones vaak verboden wegens de veiligheid omdat medewerkers dan afgeleid worden. Daarom hebben we de armband eenvoudig gehouden, zonder scherm.’ Omdat bijvoorbeeld in de haven heel wat ongelukken gebeuren met aanrijdingen, geeft de armband een waarschuwing als er een voertuig nadert. Als er iemand valt geeft het toestel tevens een signaal door aan de veiligheidsdienst. Ook bij een evacuatie kan iedereen meteen gewaarschuwd worden en krijgt men een overzicht waar iedereen zich bevindt. En men kan virtuele zones inbouwen wat bepaalde werknemers, bezoekers of onderaannemers beperkt tot een digitaal afgebakende zone. ‘Die functies kunnen afzonderlijk geactiveerd worden’, vertelt Rombouts. De covid-uitbraak heeft in het geval van Rombit alvast voor een accelerator gezorgd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-05-11T12:02:00.000Z Luc Blyaert


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.