EU-steun voor r&d naar digitale corona-tools en ai

Dit artikel delen:

De Europese Commissie steekt 128 miljoen euro in 23 nieuwe researchprojecten die moeten helpen in de strijd tegen het coronavirus. Digitale tools die detectie, surveillance en patiëntenzorg verbeteren, krijgen ruim baan. Vaak wordt hierbij kunstmatige intelligentie (ai) gebruikt. Bovendien worden nieuwe diagnosemethoden gestimuleerd waarbij de medisch specialist (veilig) op afstand blijft. Ook hierin speelt ai een belangrijke rol.

Thierry Breton, eurocommissaris voor de Interne Markt, is verrast over het grote aantal nieuwe ideeën op gebied van digitale gezondheid. ‘Digitale oplossingen en technologieën stellen ons in staat beter met elkaar in contact te blijven tijdens de beperkingen. Ook op langere termijn dragen ze bij tot onze veerkracht,’ stelt hij.  

Met 3d-printing, ook wel ‘additive manufacturing’ genaamd, kunnen snel vitale medische toebehoren en apparatuur worden vervaardigd. Ook wordt nieuwe techniek ingezet om de productie en bevoorradingsketens flexibeler te maken. Om sneller te kunnen reageren, wordt ook de stap gemaakt van een traditioneel productiemodel naar service-netwerken.  

Verder worden ai en big data ingezet om meer te leren van grote groepen patiënten. Deze technologie draagt bij tot een groter begrip van de mogelijke oorzaken van het virus. 

Belgische en Nederlandse intiatieven

Al deze projecten kennen partners uit meerdere EU-lidstaten. België leidt een project om de productie van medische toebehoren sneller te kunnen opschalen. Het centrum voor wetenschap en techniek van de Belgische textielindustrie valt deze eer te beurt. Het Belgische Icometrix leidt het project Icovid waarbij ai wordt toegepast bij ct-scans van de borst.  

De Stichting VU uit Amsterdam gaat gezondheidssystemen voorbereiden op de psychosociale gevolgen van de pandemie. Nederlandse en Belgische instellingen zijn ook betrokken bij de ontwikkeling van een intelligente plug-and-play digitale tool voor realtime-bewaking van Covid-19-patiënten. Ook de besluitvorming bij de intensive care wordt slimmer gemaakt.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-08-13T11:58:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.