Erasmus MC en KU Leuven krijgen coronahulp van EIT

Europees instituut maakt ruim 200 initiatieven blij met Covid-19-subsidie

Dit artikel delen:
Challenge uitdaging hulp

Het Erasmus Medisch Centrum uit Rotterdam en de Vlaamse Katholieke Universiteit Leuven krijgen, als onderdeel van een Spaans virtueel coronacontrolehospitaal, subsidie vanuit het European Institute for Innovation and Technology (EIT). Het gaat om een bedrag van 553.750 euro. Bij het project zijn, naast het ziekenhuis in Barcelona, ook andere Spaanse partijen betrokken.

Dankzij de financiële steun voor het digitaal coronacontrolecentrum in het Spaanse Barcelona, waarbij een intern ontwikkelde ai-oplossing centraal staat, zou het sterftecijfer onder coronapatiënten met vijftig  procent zijn afgenomen.

Coronafonds

Het bedrag behoort tot de zestig miljoen euro die de EIT beschikbaar stelt om de sociale en economische gevolgen van de coronapandemie aan te pakken. Het geld komt terecht bij 207 initiatieven en ondernemingen uit 32 verschillende landen.

De financiering moet het mogelijk maken nieuwe innovatieprojecten te lanceren om de onmiddellijke effecten van de crisis in te dammen. Er is ook een financieringsbudget voor innovatieve starters, scale-ups en kleine en middelgrote bedrijven die met moeite investeerders aantrekken, maar wel van belang zijn voor het herstel van de economie. Het betreft 62 innovatieprojecten waarbij 212 partners vanuit 25 verschillende landen betrokken zijn. Ook ondersteund worden 145 startups, scale-ups en middelgrote bedrijven die geraakt zijn door de coronacrisis.

Ai-platform maakt kledingindustrie duurzamer

Ook de Belgisch-Nederlandse-Duitse samenwerking met als doel een duurzame kledingindustrie in Europa, het zogenaamde Speedboat-C-project, krijgt subsidie. Het betreft een bedrag van 333.800 euro. Deelnemende partijen zijn het Europese technologieplatform voor de toekomst van textiel en kleding uit België, ai-onderneming Lucidminds AI uit Nederland en de Duitse bedrijven Circular.Fashion en Sourcebook. Centraal staat een ai-platform voor het circulair ontwerpen en produceren van kleding. Het platform biedt geautomatiseerde matching voor modemerken en fabrikanten. Hieruit moeten samenwerkingsopties vloeien die duurzaamheid, transparantie en de reductie van CO2 vergroten.

Andere partijen die subsidie krijgen binnen verschillende projecten zijn it-consultancybedrijf Datacon en softwarebedrijf Innotractor uit Tilburg, gezondheidsrobot SARA (een startup die voortkomt uit het Eindhovense Bright Cape) en de Purified Metal Company uit het Groningse Farmsum. Een volledig overzicht is te vinden op de site van de EIT. 

EIT

De EIT heeft tussen 2021 en 2027 een budget van zo’n drie miljard euro, onder het Horizon 2020-framework van de Europese Commissie. De organisatie is betrokken bij bijna duizend bedrijven, 133 steden, regio’s en ngo's en 249 universiteiten en hogescholen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-09-10T11:35:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.