Corona-app bereikt doelgroep onvoldoende

Dit artikel delen:

Hoe hoger de opleiding, hoe meer downloads voor de Belgische corona-app Coronalert. De app bereikt de groep van ouderen en risicopatiënten nog onvoldoende.

Aangezien Coronalert geen persoonsgegevens opvraagt en alle data anonimiseert, blijft het profiel van de corona-app-gebruikers een blinde vlek. Daarom dat de bedrijven Appwise en Wisemen een onderzoek deden bij 435 Vlaamse respondenten, van alle leeftijden en achtergronden, over het gebruik van de app.
 
Coronalert is sinds de lancering op 30 september bijna twee miljoen keer gedownload. Al vindt de app maar moeilijk de weg naar risicopatiënten en laagopgeleiden, is hun bevinding.

Risicogroep afwezig

"Coronalert intussen al twee miljoen keer gedownload"

De meest opvallende conclusie is dat zowat de helft (49 procent) van de risicogroep (70-plussers of zij die lijden aan luchtweg-, hart- of nierproblemen, suikerziekte of verminderde weerstand) de app niet gebruikt.

Nochtans hebben deze gebruikers een hogere kans om het Covid-19-virus op te lopen, en daardoor ook te verspreiden. De oorzaak hoeft, volgens de onderzoekers, niet gezocht te worden bij de hogere leeftijd van de risicogroep. De leeftijd van de respondenten bij de bevraging van Appwise en Wisemen bedroeg gemiddeld namelijk ruim 38 jaar.

Verschil in opleiding

Daarnaast lijkt ook het opleidingsniveau een significante rol te spelen. Van de universitair geschoolden heeft 76 procent de app in gebruik - 7 procent boven het gemiddelde. Bij bevraagden met een hogeschooldiploma is dat nog 68 procent.

Het aandeel gebruikers met een secundair diploma ligt een pak lager met 52 procent (17 procent onder het gemiddelde). Dit zou erop wijzen dat de app maar moeilijk in handen komt van laaggeschoolden.

Blootstelling actief

"Vrijwel elke Coronalert-gebruiker heeft zijn of haar blootstellingscontrole geactiveerd, wat de effectiviteit van de app ten goede komt"

Zij die de app niet in gebruik hebben, geven als hoofdreden aan dat ze het nut er niet van inzien (32 procent). Bijna een kwart (22 procent) plande dit nog te doen, nog eens 22 procent wil niet gevolgd worden via de eigen smartphone.

Vrijwel elke Coronalert-gebruiker heeft zijn of haar blootstellingscontrole geactiveerd (94 procent), wat de effectiviteit van de app ten goede komt.

Geloof in technologie?

Uit het onderzoek blijkt alvast dat er nog werk is wat sensibilisering van risicopatiënten en laagopgeleiden betreft.

De hoofdreden voor het niet-gebruiken van de app (‘Ik zie het nut er niet van in’) duidt volgens de onderzoekers eveneens op ontoereikend geloof in de functionaliteit van de app of adoptie van technologie in zijn algemeenheid
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-11-20T11:15:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.