Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Vaardigheden voor de vierde industriële revolutie

Er is al veel geschreven over het feit dat de vierde industriële revolutie ertoe kan leiden dat veel jobs door robots of Artificial Intelligence (AI) worden vervangen. In bepaalde industrieën en sectoren, zoals de digitale technologie, zou echter het tegendeel waar kunnen zijn.

De vooruitgang van technologie blijft de wereld waarin we leven veranderen en vormgeven. Daardoor ontstond de vraag over de mogelijke implicaties voor werknemers, omdat het ernaar uitziet dat bepaalde functies door de automatisering van de arbeidsmarkt getroffen zullen worden. Toch zou de opkomst van nieuwe technologieën die de manier waarop we werken veranderen ook tot vele nieuwe en interessante opportuniteiten kunnen leiden voor mensen met vaardigheden in digitale technologie. Sommige functies in deze sector zullen immers ook veranderen.

Bij elke nieuwe industriële revolutie hebben we een verschuiving gezien in het soort jobs binnen de betrokken sectoren. Daardoor zullen bepaalde functies waarschijnlijk verdwijnen. Tegelijk zal de vraag naar nieuwe functies ontstaan. Die zullen essentieel zijn om de nieuwe technologie succesvol te maken. Mensen met vaardigheden in digitale technologie zullen veelgevraagd zijn en daar de vruchten van kunnen plukken.

Mogelijke implicaties

Er zijn een aantal mogelijke implicaties voor de digitale rekruteringsector.

Ten eerste zullen developers die AI begrijpen veelgevraagd zijn. Bedrijven zullen developers nodig hebben die niet alleen de technische aspecten van de job beheersen maar ook bredere businessopportuniteiten kunnen detecteren. De meest gewilde kandidaten zullen diegenen zijn die AI-applicaties kunnen aanpassen zodat bedrijven daar wel bij varen en businessprocessen geoptimaliseerd worden.

Ook de nood aan digitale projectteamleden zal toenemen. Er zal veel vraag zijn naar teamleden zoals product owners/managers, channel managers en andere vergelijkbare hooggekwalificeerde talenten. De methode waarop AI-projecten worden opgeleverd, zal naar alle waarschijnlijk 'Agile' blijven, de vraag naar mensen met de juiste ervaring zal dus stijgen.

Het gebruik van AI en automatisering in de technologiesector zal stijgen. De technologiesector haalt nu al voordeel uit AI en automatisering, vooral dan wie werkt in gebieden zoals IoT, big data of FinTech. Dit resulteert in een stijgende vraag naar kandidaten met ervaring in deze technologieën.

Noodzaak technologiesector

Nog een andere implicatie is dat bedrijven die hun efficiëntie willen verbeteren met AI of zelflerende machines de technologiesector nodig zullen hebben om snel en efficiënt een kant-en-klare oplossingen te leveren. Dat is een geweldige kans voor developers.

Ook de uitdaging om toptalent te vinden en te behouden wordt alleen maar groter. In de technologiemarkt, gekenmerkt door een tekort aan vaardigheden, hebben bedrijven het nu al moeilijk om toptalent aan te trekken en te behouden. Er zal veel meer gedaan moeten worden om toekomstige generaties aan te trekken en ervoor te zorgen dat er ook in de toekomst genoeg talent zal zijn.

Er zullen nieuwe industrieën ontstaan. Er zijn vandaag de dag al veel jobs die tien of zelfs vijf jaar geleden nog niet bestonden. Met de voortdurende vooruitgang van technologie moeten we klaar zijn voor nieuwe functies, zelfs nieuwe industrieën, en ervoor zorgen dat we over het talent met de nodige vaardigheden beschikken.

Cyberveiligheid wordt een belangrijk aandachtspunt. Naarmate de werkplek meer en meer digitaal wordt, zullen bedrijven er moeten voor zorgen dat hun cyberveiligheid tegen potentiële aanvallen is opgewassen. Het is daarom voor elke onderneming een must om de juiste vaardigheden en ervaring in huis te hebben.

En tot slot zullen meer en meer start-ups talent rekruteren. Start-ups die exponentieel groeien, zullen hooggekwalificeerde medewerkers nodig hebben. En willen ze profiteren van hun groei dan zullen ze dat talent snel moeten rekruteren. Dat is goed nieuws voor contractors, hun flexibiliteit speelt immers in hun voordeel.

Het is belangrijk dat bedrijven gelijke tred houden met de vraag die de vierde industriële revolutie zal brengen en dat dit geen negatieve impact heeft op de huidige arbeidsmarkt. Dat wil zeggen dat huidige werknemers nieuwe vaardigheden moeten ontwikkelen en dat er moet worden gekeken naar mogelijke wetgeving om werknemers te beschermen.

Philippe Dullaert, cfo Hays België

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-06-20T10:56:00.000Z Philippe Dullaert


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.