Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Dit zijn voordelen van grootzakelijke ai voor kmo

Computable.be Expert

Véronique Van Vlasselaer
Analytics & AI Lead - South-West Europe (SWE), SAS. Expert van Computable.be voor de topics Business Analytics, Datamanagement en Digital Innovation.

Van stijgende werkingskosten tot looninflatie, bedrijfsleiders krijgen met ongeziene uitdagingen te maken. Vooral kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s) moeten hierdoor meer dan ooit een beroep kunnen doen op gedetailleerde data en inzichten die hen toelaten om slimmere beslissingen te nemen. En op die manier ook kosten te besparen.

Ooit was er een tijd waarin codeervaardigheden nodig waren om met een computer te kunnen werken. Dat lijkt een eeuwigheid geleden, want intussen hebben we low/no-code-omgevingen waarin gebruikers simpelweg componenten van applicaties verslepen, neerzetten en met elkaar verbinden om mobiele apps of webapps te bouwen. Zonder dat daar noemenswaardige kennis van programmeren voor nodig is. Voor bedrijven ligt hier een potentieel om te transformeren.

Hoewel low/no-code-software al enige tijd bestaat, maken slechts weinig kleine en middelgrote ondernemingen vandaag gebruik van deze technologie. Dat hoeft niet te verwonderen als je kijkt naar de grote variatie die er bestaat, met keuze uit honderden programmeertalen en platformen. En ook als je rekening moet houden met beperkingen op het gebied van hardware. Veel organisaties laten analytics en machine learning daarom liever aan zich voorbijgaan. Ze vrezen dat de kosten te hoog zijn en dat de technologie is voorbehouden voor de grootste organisaties in de wereld.

Toch bieden low/no-code-platformen ook voor kmo’s een commercieel haalbare oplossing om van de voordelen van grootzakelijke ai (enterprise-level-ai) en analytics te genieten. Uit onderzoek van Gartner blijkt dat tegen 2025 zo’n zeventig procent van de door ondernemingen ontwikkelde toepassingen het resultaat zullen zijn van low/no-code-technologie. Maar wat zijn nu eigenlijk de belangrijkste voordelen voor bedrijven?

Drie voordelen

"Dankzij low-code-platformen hoeven kmo’s geen extra it-teams in te huren"

  • Platformen bieden veerkracht en flexibiliteit

Dankzij platformen beschikken bedrijven over een flexibele manier van ontwikkelen, waardoor ze hun veerkracht en wendbaarheid verhogen. Zeker in dit uitdagende en onzekere economische klimaat is dat voor kmo’s belangrijker dan ooit.

  • Low-code-platformen zijn kosteffectief

Dankzij low-code-platformen hoeven kmo’s geen extra it-teams in te huren. Daardoor kunnen ze tijd en geld besparen, aangezien ook de niet-ontwikkelaars in het team applicaties kunnen aanpassen. Zeker door het tekort aan data-scientists is dit de laatste jaren een belangrijke factor geworden.

  • Platformen maken data en analytics toegankelijk

Zelfs al hebben startups en kleine bedrijven minder middelen dan hun grotere tegenhangers, toch is het dankzij low-code-platformen ook voor kmo’s mogelijk om applicaties te ontwikkelen die in lijn zijn met de eigen behoeften. Aangezien gebruikers zonder diepgaande expertise met deze oplossingen aan de slag gaan, biedt het voor sommige van hen ook een unieke kans om codeerskills uit te bouwen.

Visuele interface

Er bestaan platformen die toonaangevende ai-technologie vrijwel onmiddellijk toegankelijk maken voor kmo’s. Ze komen met een prijsmodel per uur, in-app tutorials en ondersteuning voor meerdere codeertalen. Ze bieden low/no code-opties in een eenvoudige visuele interface die het voor personen met beperkte codeerervaring gemakkelijker maakt om complexe taken af te werken. Bovendien maken deze platformen het voor data scientists mogelijk om hun favoriete technieken en opensourcetalen gebruiken, zoals Python en R.

Wereldwijd krijgen klanten toegang tot een end-to-end platform voor het verkennen van data, het ontwikkelen van machine learning en de implementatie van technologie. Deze platformen bieden functies die hun nut bewezen hebben en overal worden ingezet om veeleisende bedrijfsuitdagingen aan te gaan. Bovendien zorgt een pay-as-you-go-prijsmodel ervoor dat kmo’s zoveel software kunnen gebruiken als ze nodig hebben, ook als ze slechts eenmalig een probleem willen oplossen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-04-07T15:19:00.000Z Véronique Van Vlasselaer


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.