Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

SSD betekent het einde van de noisy neighbor

Computable Expert

Pieter de Haer
Portfoliomanager, PREVIDER. Expert van Computable voor de topics Cloud Computing, Datacenters en Beheer.

Het probleem van de noisy neighbor was lange tijd een belangrijke reden voor bedrijven om niet voor de public cloud te kiezen wanneer het om bedrijfskritische applicaties ging. Met de komst van full-ssd (solid state drive)-storage wordt het eenvoudiger om dit probleem op te lossen.

Het noisy neighbor-effect ontstaat wanneer een aantal gebruikers op hetzelfde IaaS-platform veel resources gebruiken. Dit fenomeen komt het meest voor in de storagelaag. Hierdoor blijft er (te) weinig capaciteit over voor andere gebruikers en zij ondervinden daarvan allerlei ongemakken, zoals vertraging en foutief wegschrijven van data.

Lange tijd was de noisy neighbor een belangrijk obstakel voor het uitbesteden van bedrijfskritische applicaties naar de publieke cloud. Bedrijfskritische applicaties vragen veelal om veel capaciteit en resources van het IaaS-platform, waardoor het risico op een noisy neighbor toeneemt. Om zich van kwalitatief goede dienstverlening te verzekeren, werden applicaties daarom liever op een dedicated  platform geplaatst.

Met de komst van full-ssd-opslag is het gevaar van de noisy neighbor echter veel eenvoudiger te voorkomen. Ik kan dat ook uit eigen ervaring zeggen. Mijn werkgever heeft zijn datacenter opgewaardeerd tot een full-ssd-omgeving en sindsdien zijn er geen performanceproblemen meer geweest als gevolg van een noisy neighbor. Je kan mijns inziens zelfs betogen dat bedrijfskritische applicaties in een full-ssd public cloud tegenwoordig betere prestaties leveren dan in een eigen dedicated omgeving. Zeker wanneer het om kleinere omgevingen gaat. Hamvraag: hoe kan dat?

IOPS en latency

Om te begrijpen waarom ssd een einde maakt aan de noisy neighbor is het goed om te weten waar de performance van storage van afhankelijk is. De twee belangrijkste factoren zijn: 

  • Iops - Iops staat voor Input/output operations per second. Het zegt iets over hoe vaak een storage device lees- en schrijfacties kan uitvoeren. Hierbij geldt hoe hoger de iops, des te meer lees- en schrijfacties uitgevoerd kunnen worden en des te groter de capaciteit van de opslagapparatuur.
  • Latency - Latency zegt iets over de tijd die nodig is om een lees- of schrijfactie te starten. Latency wordt uitgedrukt in milliseconden (ms). Hier geldt: hoe lager, hoe beter. 

Zowel voor iops als latency scoort ssd vele malen beter dan de traditionele harde schijf. Een snelle sas-disk blijft steken op 200 iops, terwijl ssd zonder probleem tienduizenden iops aankan. En ook op het gebied van latency presteert ssd vele malen beter dan traditionele harde schijven.

IOPS limiteren met storage tiers

Een populaire oplossing is om het aantal iops per klant of applicatie te beperken, zodat het noisy neighbor-effect niet meer kan optreden. Nadeel daarvan is dat er dan (te) weinig capaciteit per klant beschikbaar is, omdat een sas-disk maar 200 iops kan leveren. Met een storage-array met veel sas-disks is dit probleem wel op te lossen, maar het vergt erg veel disks - en dus hoge kosten - om dezelfde iops-capaciteit te bereiken als ssd.

Doordat ssd veel meer performance biedt, is het limiteren in een full-ssd-omgeving wél een goede oplossing. Storage kan ingedeeld worden in verschillende tiers waarbij het maximaal aantal iops beperkt wordt tot bijvoorbeeld duizend of dertigduizend iops. Het up- of downgraden naar een andere tier is eenvoudig omdat alle tiers op hetzelfde platform draaien. Daardoor kan een gebruiker flexibel up- en downgraden tussen de tiers om bijvoorbeeld te ervaren welke invloed een hogere tier heeft op de performance van een specifieke applicatie.

Ssd-caching is geen oplossing

Geen wonder dus dat IaaS-providers steeds meer gebruik zijn gaan maken van ssd-opslag. Dat is de afgelopen jaren vooral geleidelijk gegaan, aangezien totale vervanging naar ssd kostbaar is. Een populaire keuze die veelal wordt gemaakt als tussenoplossing is ssd-caching. Een bestaand platform wordt daarbij opgewaardeerd met ssd. De ssd-storage wordt enkel ingezet voor data die veel en intensief wordt gebruikt. In theorie is dat een prima oplossing, maar de praktijk leert dat je als organisatie al snel aan de ssd-cachelimieten zit. Op een piekmoment ben je daardoor toch weer afhankelijk van de prestaties van traditionele harde schijven. Ssd-caching helpt wel, maar maakt geen einde aan de noisy neighbor.

Full-ssd IaaS

Met de komst van full-ssd in combinatie met het definiëren van storage tiers zijn de i/o-prestatiebeperkingen van hdd definitief verleden tijd. Sterker nog: de performance die een multitenant full-ssd IaaS-omgeving levert, is door de schaalgrootte vaak nog beter dan een dedicated platform dat maar door één klant gebruikt wordt. Kortom: storage is als gevolg van full-ssd flexibeler geworden en IaaS-serviceproviders kunnen hierdoor betere performancegaranties geven. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-09-15T15:45:00.000Z Pieter de Haer
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.