Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Cloud in 2016, het jaar van de waarheid?

Computable.be Expert

dr. Peter Witsenburg
It Consultant, CLOUD MAKELAAR. Expert van Computable.be voor het topic Cloud Computing.

Volgens een recente studie in samenwerking met Computer Profile bij Belgische en Luxemburgse bedrijven met 50 of meer medewerkers gebruikt zo’n 44 procent één of meerdere oplossingen uit de (publieke) Cloud.

Systeemintegrator versus de Cloud

Deze evolutie dwingt de systeem-integratoren tot een nieuwe manier van werken. Maar wat doet de systeem integrator nu ook alweer voor uw bedrijf?

'Systems integrator': A systems integrator is a person or company that specializes in bringing together component subsystems into a whole and ensuring that those subsystems function together, a practice known as system integration. Systems integrators may work in many fields but the term is generally used in the information technology (IT) field, the defense industry, or in media. Bron:Wikipedia.
 Nu we dit weten, en gezien de opmars van de Cloud als alternatief kunnen we ons de vraag stellen met welke uitdagingen zij vandaag de dag worden geconfronteerd? We zetten hieronder een aantal uitdagingen voor de systeem integrator op een rijtje:

IT als een Service

Een systeemintegrator kan beter afscheid nemen van de traditionele cellen of silos. Hij zal projecten gaan opleveren zoals een Cloud service provider dat doet: vanuit één shared platform en in een “as a service” model. Werken vanuit verschillende afdelingen gaat daarom niet meer werken. Time to market is vandaag heel belangrijk. Dat is ook de reden waarom Cloud computing zo populair is. Een it project opleveren via de Cloud kan meestal binnen één week, systeemintegratoren hebben eerder minimum 4 à 6 weken nodig.

Value added diensten versus box moving

Het sales team van een systeemintegrator kan beter afstappen van het ‘hit & run’-principe. Een doorsnee sales verkoopt zijn IT diensten projectmatig: een one off waarvoor hij meestal een mooie bonus opstrijkt. Deze hunters moet evolueren naar farmers, die continue business genereren en een langlopende relatie onderhouden met hun klanten. It as a service is echter minder aantrekkelijk voor de doorsnee sales. Maar het creëren van toegevoegde waarde wordt steeds belangrijk. De evolutie van hunter naar farmer gaat echter niet over één dag ijs. Best is om dit geleidelijk aan door te voeren binnen de organisatie, of op zoek gaan naar bijkomende profielen.

Het digitale Darwinisme

Adapt or die: systeemintegratoren kunnen zich best heruitvinden, en herpositioneren. Echter hebben ze allemaal één eigenschap gemeen: ze doen graag alles zelf. Daardoor is zich heruitvinden makkelijker gezegd dan gedaan. Ons advies is om de krachten te bundelen met partijen die al een Cloud platform hebben uitgebouwd, want wie anno 2016 nog van nul moet starten met een it as a service model, heeft de spreekwoordelijke boot al lang gemist. Maar ook een boodschap aan de klanten dat er een Cloud strategie bestaat, zonder tastbare referenties en een uitgewerkte service catalog, maakt dat men achter de feiten aan loopt. Immers de keuze van de bedrijven voor een “Cloud first” strategie wordt alleen maar sterker en ook de bedrijfsleider wil zo snel mogelijk een uitgewerkte oplossing zien, al is het maar om zijn concurrenten voor te kunnen blijven. Vandaar dat Time to market cruciaal is geworden, en een oplossing uit de Cloud hier perfect aan kan beantwoorden.

Dankzij deze uitdagingen en de steeds sneller veranderende markt in it zullen de systeem integratoren een druk en vooral spannend jaar tegemoet gaan. Dat er in 2016 nog vele Cloud oplossingen mogen volgen al dan niet geleverd door de systeem integratoren, zodat u als bedrijf dankbaar gebruik zal kunnen maken van de vele voordelen die de Cloud u kan bieden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-01-07T11:41:00.000Z Peter Witsenburg


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.