Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

De hindernissen van cloud serviceproviders

Computable Expert

Verron Martina
Consultant/adviseur. Expert van Computable voor het topic Digital Workplace.

De opslag van gegevens wordt een steeds groter punt van zorg nu er op wereldwijde schaal maar data wordt gegenereerd. Virtualisatie heeft de afgelopen jaren voor ingrijpende veranderingen binnen het datacenter gezorgd. Cloud serviceproviders (csp’s) dragen daar hun steentje aan bij.

Duizenden cloud serviceproviders (csp's) verwerken dagelijks enorme, snelgroeiende en onvoorspelbare gevirtualiseerde workloads voor hun klanten. Deze forse groei kunnen zij alleen opvangen als zij in staat zijn om de complexiteit en onvoorspelbaarheid van deze workloads terug te dringen.

De csp’s die het snelst groeien maken actief gebruik van storage-oplossingen om de efficiëntie te verbeteren en onderscheidende diensten aan klanten te kunnen leveren. De volgende aanbevelingen kunnen csp’s helpen om effectiever te concurreren en hun omzet te vergroten:

1. Kies voor een storage-oplossing die met het oog op virtualisatie is ontwikkeld: Hoewel conventionele ict-opslag bijzonder effectief is voor fysieke workloads, hebben storage-architecturen die op logical unit numbers (lun’s) en volumes zijn gebaseerd weinig voordelen te bieden voor sterk gevirtualiseerde omgevingen. Csp’s kunnen zich niet permitteren om tijd te verliezen met het verplaatsen van virtuele machines tussen lun’s of te worden beperkt in hun vermogen om een groot en groeiend aantal virtuele machines te beheren. Csp’s hebben daarentegen behoefte aan storage-oplossingen die speciaal zijn ontwikkeld met het oog op virtualisatie en zich kenmerken door een hoge dichtheid en beheereenvoud.

2. Concurreer op basis van onderscheidende diensten: Binnen de markt voor clouddiensten is sprake van moordende concurrentie. Csp’s moeten zich daarom onderscheiden (en hun marges verhogen) door sterk gedifferentieerde diensten aan te bieden. Dit wordt vaak bewerkstelligd door met verschillende opslaglagen te werken. Csp’s moeten met het oog op de toekomst kiezen voor een storage-oplossing waarmee ze de prestaties van gevirtualiseerde applicaties kunnen isoleren en verschillende niveaus Quality of Service (QoS) binnen één opslagvoorziening kunnen instellen. Op deze manier kunnen zij klanten ertoe aanzetten om over te stappen op diensten die voor een hogere omzet zorgen en optimale prestaties waarborgen voor de applicaties van klanten.

3. Let op de beheereenvoud: Volgens de enquête zien csp’s de performance als hun belangrijkste pijnpunt. En dat is niet zo vreemd, omdat ze hun klanten vanzelfsprekend optimaal functionerende diensten willen aanbieden. Een gebrekkig beheer van applicaties en virtuele machines kan de opslagprestaties echter behoorlijk in de weg zitten, om nog maar niet te spreken van de gevolgen voor het bedrijfsresultaat van csp’s. In plaats van meer hardware tegen het probleem aan te smijten, hebben zij meer automatisering nodig en een beter overzicht op de storage-omgeving ten behoeve van probleemoplossing om hun winstgevendheid op te kunnen voeren.

VM-bewuste ict-slag de oplossing?

Samenvattend doen csp’s er goed aan om het gebruik van een vm-bewuste storage-oplossing te overwegen. Dit zal het eenvoudiger voor hen maken om capaciteit aan te schaffen, de omvang van hun omgeving uit te breiden en klanten gegarandeerd hoge performance, transparante analyses op vm-niveau en gedifferentieerde diensten aan te bieden.

Csp’s hebben behoefte aan betrouwbare, schaalbare en krachtig presterende ict-opslag om hun cloud-infrastructuren kracht bij te zetten. Daarnaast moeten ze onderscheidende diensten aanbieden om te vallen in een concurrerende markt. Verder is het nodig om de juiste ondersteunende oplossingen te verwerven op basis van flexibele voorwaarden, zodat ze op eigen tempo kunnen groeien. Het zal dan ook geen verbazing wekken dat de keuze van een storage-oplossing het succes van csp’s kan maken of breken.

ICT-beurzen

Computable.be is hoofdmediapartner van de gecombineerde ict-beurzen Infosecurity Belgium, Storage Expo en The Tooling Event op woensdag 15 en donderdag 16 juni te Brussels Expo. Tintri is te vinden op stand 03.D010. Daarnaast geeft het 11:15 uur de seminar 'Smart VM-aware Storage: The next step in building Software-Defined Data Centres'.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-06-10T13:50:00.000Z Verron Martina


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.