Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Obstakels voor CXO om ERP-cloud in te voeren

Veel cxo’s aarzelen om hun erp-omgeving naar de cloud te brengen, omdat ze zorgen hebben over de gegevensbescherming en de integratie met de legacy-omgeving. Dat is ook begrijpelijk, want tot nu toe hebben de meeste bedrijven zelf de controle in handen gehouden over hun infrastructuur, maatwerk en beveiliging. Het is dus logisch dat bedrijven die de traditionele manier van automatisering toepassen, dit in de cloud willen voortzetten. Dat strookt echter helemaal niet met het cloud/SaaS-model.

In de SaaS-wereld werken we op een totaal andere manier, namelijk door standaard (SaaS-) processen te aanvaarden. Met andere woorden: processen standaardiseren en verder personaliseren/configureren, zodat er minder behoefte is aan maatwerk. Door SaaS-applicaties in gebruik te nemen, stapt een organisatie tevens over op een volledig nieuw en up to date functioneel en technisch open platform, waarbij bijvoorbeeld de beveiliging voldoet aan de hoogste normen. Het open-standaardenplatform maakt het dan weer mogelijk om vlot te integreren en upgrade-proof uitbreidingen te voorzien.

Ik ben er persoonlijk sterk van overtuigd dat met name het c-level van een bedrijf de knoop moet doorhakken voor een SaaS-aanpak. Hierdoor kan het sterk dalende it-budget ingezet worden voor de ontwikkeling van oplossingen, waarbij een bedrijf zich echt kan onderscheiden. Daarnaast is het belangrijk om in gedachten te houden dat het implementeren van verschillende SaaS-oplossingen, die van verschillende leveranciers afkomstig zijn, een bijkomende uitdaging met zich meebrengt op het vlak van integratie. In dat opzicht is alvast een goede beslissing om het aantal leveranciers drastisch te beperken en één gemeenschappelijk standaard enterprise-cloudplatform te gebruiken.

Security

Een ander aspect is security. Er heerst bij sommige bedrijven nog steeds het gevoel dat de cloud per definitie minder veilig is dan een on-premise omgeving. De praktijk wijst uit dat dat beeld niet klopt. Cloudproviders investeren enorm in security, omdat vertrouwen in de veiligheid van data de basis is voor hun dienstverlening. Waarom zou een individueel bedrijf dan nog veel tijd en geld investeren in ontwikkeling en beheer van een beveiligingsoplossing als die perfect in de cloud beschikbaar is? We bouwen toch ook niet ons eigen alarmsysteem voor thuis?

Het lijkt me dan ook logisch om geen investeringen toe te kennen aan eigen ontwikkeling en beheer van beveiliging, maar om deze middelen aan andere doeleinden te besteden zoals nieuwe oplossingen om je bedrijf te differentiëren ten opzichte van je concurrenten.

Daarnaast zorgt de cloud niet enkel voor een kostenverlaging, maar is hij een bron voor innovatie waardoor je als bedrijf competitief blijft.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-06-29T08:17:00.000Z Franky Geldhof


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.