Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Hoe cloud helpt de concurrentieslag te winnen

Computable.be Expert

Jan Ronsse
Managing Director BeLux, Oracle. Expert van Computable.be voor het topic Management.

Door een geïntegreerde cloudaanpak kunnen vooruitstrevende bedrijven innoveren en voordeel halen uit de nieuwe, ongeziene doorbraaktechnologieën.

Vandaag onderscheiden bedrijven zich niet langer door enkel te innoveren, want dat is ondertussen gewoon de standaard. Bedrijven proberen hun sector te ontwrichten, en dat vóór ze zelf ontwricht worden. Geen wonder dus dat ze van innovatie een topprioriteit maken.

In een vergelijkende analyse van de Europese Commissie op het vlak van onderzoek en innovatie blijkt dat België met een algemene innovatiescore van 0,6 goed scoort. Van de EU-lidstaten moet ons land enkel Nederland, Duitsland, Finland, Denemarken, Zweden en koploper Zwitserland laten voorgaan.

Belgische start-ups

Digitale nieuwkomers herdefiniëren de consumentenverwachtingen en trekken miljoenen klanten aan van de gevestigde, weinig innoverende, analoge concurrenten. Overal waar we kijken, zien we voorbeelden: van taxibedrijven tot banken. Ook in België zijn de innovatieve start-ups veelbelovend, mede dankzij initiatieven zoals startups.be. Dat is een non-profitorganisatie die al meer dan vijftienhonderd Belgische start-ups ondersteunde op gebied van technologie, zakenpartners en investeerders.

Een voorbeeld van zo’n veelbelovende start-up is bijvoorbeeld Foodpairing, een Brugs bedrijf dat één van de grootste ingrediënt- en smaakdatabases ter wereld ontwikkelde. Samen met unieke algoritmen maken die databases het mogelijk om verrassende, nieuwe culinaire combinaties te combineren.

Op het gebied van farma zien we dat het Disqover-platform van Ontoforce in ons land de kroon spant. Disqover brengt geneeskunde, farmaceutica, biotechnologie en bio-informatica samen. De geavanceerde semantische technologie levert, door het onthullen van nieuwe connecties en inzichten, onverwachte resultaten op in de zoektocht naar geneesmiddelen. Elke ontdekking kan potentieel de levens van miljoenen mensen veranderen.

Wat is het oponthoud

Artificiële intelligentie (ai) en machine learning sijpelen door tot in ons alledaagse leven, want ondertussen praten we gewoon tegen onze gsm’s, tablets en pc’s. Uit een recent onderzoek blijkt dat 56 procent van de ondervraagde bedrijven heil ziet in een geïntegreerd cloudplatform, om zo voordeel te halen uit de kansen dat het potentieel van kunstmatige inseminatie biedt.

Zo’n zestig procent van de ondervraagde bedrijven zegt dat hun traditionele, onbuigzame it-infrastructuren de spelbreker zijn in hun wil om te innoveren. Zo heeft ongeveer een even groot percentage weliswaar nieuwe technologieën geïmplementeerd, maar belemmeren de legacy-omgevingen de innovatieve inspanningen.

Geïntegreerd voor succes

Dé manier om het potentieel van disruptieve technologieën te benutten, is door een weldoordachte en volledig geïntegreerde cloudaanpak toe te passen. Door tools van het cloudplatform te gebruiken en ze te combineren met compute services, hebben bedrijven de kans om snel te innoveren en een ondernemersaanpak aan te nemen om het te testen en te ontwikkelen. Ontwikkelaarstools waarover een cloudplatform beschikt, kunnen ook uitgebreid en geüpdatet worden zonder dat het de applicatie-eigenaar tijd of geld kost.

Dankzij de nauwe integratie met compute services kan de workload efficiënt tussen verschillende omgevingen worden verschoven, zoals bv. on-premise en de cloud. Dankzij flexibele ‘hyperscaling’ van compute services gebeurt dat volledig online. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als er meer middelen nodig zijn bij de ontwikkeling of om de stormloop naar een succesvol product op te vangen.

Wil om te innoveren

Het flexibele karakter van compute services en cloudplatformen betekent dat kleine bedrijven de strijd kunnen aangaan met grotere ondernemingen. Kleinere bedrijven kunnen gebruikmaken van de kracht van een geïntegreerde cloud wanneer en waar ze willen, en indien nodig terugschroeven, zonder zware investeringen te doen om grote it-infrastructuren aan te kopen en te onderhouden. De afwezigheid van een voorafgaande it betekent dat ze sneller en efficiënter kunnen innoveren dan hun grotere concurrenten.

Een geïntegreerd cloudplatform maakt het speelveld gelijk tussen kleine en grotere ondernemingen. Met zulke krachtige tools ter beschikking is het enige verschil nog de wil om te innoveren. Als een bedrijf snel vooruit gaat zonder een geïntegreerde cloudstrategie, zet het eigenlijk een stap achteruit. Enkel en alleen omdat er wel bedrijven zijn die de kracht en de flexibiliteit van een geïntegreerde clouddiensten omarmen. Het zijn net die bedrijven die zich stevig handhaven in de digitaal veranderende wereld. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-02-27T08:34:00.000Z Jan Ronsse


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.