Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Op naar systeembeheer 2.0

De verwachting is dat it-budgetten de komende jaren voor meer dan de helft naar clouddiensten gaan. Daarnaast gaat tachtig procent van de grote ondernemingen straks in een hybride cloud werken en zal ongeveer vijf op de zes organisaties gebruikmaken van clouddiensten. Grote veranderingen met grote gevolgen voor de systeembeheerder. Is het einde van deze functie nabij? Niet meteen. Wel raakt de systeembeheerder veel van zijn taken kwijt. Of beter gezegd: hij krijgt er andere voor in de plaats.

Systeembeheerders gaan zich meer bezighouden met vraagstukken op strategisch niveau en het beheren van diensten. In het geval van diensten op de infrastructure-as-a-service (iaas)-laag zal de verandering nog enigszins meevallen aangezien er op deze laag de nodige componenten voorkomen die we ook in de traditionele on-premise omgevingen zien.

Kijken we naar diensten op de software-as-a-service (saas)-laag, dan verandert de rol van de systeembeheerder wel ingrijpend. Hij hoeft niet meer diepgaande kennis van applicaties te hebben, de focus zal meer liggen op beschikbaarheid van de service. Zo hebben veel organisaties behoefte aan kennis van nieuwe producten en technologieën. Op dat gebied kunnen en zullen systeembeheerders van grote toegevoegde waarde zijn. Dit betekent wel dat zij omgeschoold moeten worden, bij moeten blijven met de laatste ontwikkelingen op hun (nieuwe) vakgebied en bedrijven moeten investeren in systeembeheer 2.0.

Auteur René Vlieger is consultant bij Centric.

Dit artikel verscheen eerder in Computable Magazine nummer 1 2019.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-04-02T09:43:00.000Z René Vlieger


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.