Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

De rol van SaaS in netwerkbeveiliging

Channelweb Expert

Peter van der Putten
Marketing/PR-manager. Expert van Channelweb voor de topics Cloud Computing, Internet en Security.

Netwerkbeveiligingsoplossingen met cloudondersteuning komen steeds vaker voor. Dit lijkt misschien onlogisch, maar niets is minder waar. De groeiende cybersecuritydiscussie dwingt bedrijven tot drastische en onmiddellijke actie, terwijl software-as-a-service (SaaS) oplossingen in populariteit toenemen, vaak in combinatie met big data-oplossingen. SaaS is naast PaaS (platform-as-a-service) en IaaS (infrastructuur-as-a-service) onderdeel van BDaaS (big-data-as-a-service).

Maar weinig cloudinfrastructuren en -applicaties zijn in staat om gegevens en netwerken effectief te beveiligen. Door de vele cybercriminaliteit zijn mkb-organisaties bovendien zeer kwetsbaar, omdat ze maar weinig middelen, tijd, investeringen en kennis en kunde tot hun beschikking hebben. Door de opkomst van big data en kunstmatige intelligentie (ai) is een snelle cloudgebaseerde netwerkbeveiliging noodzakelijk voor alle bedrijven, maar met name voor het mkb. Hierbij is het raadzaam om af te wijken van traditionele beveiligingsoplossingen om je als bedrijf effectief te kunnen wapenen tegen de bedreigingen die big data en ai kunnen ontketenen.

Geavanceerde bescherming

"Advanced threat protection is het afgelopen jaar steeds populairder geworden"

De voordelen die SaaS kan bieden bij het bestrijden van cyberbedreigingen zijn schaalbaar. Met cloudgebaseerde netwerkbeveiliging krijgen bedrijven met het oog op de toekomst de nodige flexibiliteit om hun gegevens en bedrijfsmiddelen te beschermen, ook als hun organisatie groeit. Met een SaaS-oplossing kunnen it-teams beveiligingsmaatregelen actueel en in lijn met moderne technologieën houden en daarmee de steeds creatievere cybercriminelen op een afstand houden.

Advanced threat protection (atp) is het afgelopen jaar steeds populairder geworden. Atp is een techniek voor realtime monitoring en het beschermen van netwerken. Het is hiermee mogelijk om bedreigingen te isoleren voordat ze schade kunnen aanrichten. SaaS-oplossingen zoals atp en sandboxing zorgen er verder voor dat er in realtime opgetreden kan worden, en de beveiliging groeit op dezelfde manier mee met de technologische vooruitgang als malware. Sandboxing heeft zich verder bewezen als een effectieve strategie in de cloud om beveiliging op te zetten die meer divers en flexibel is dan traditionele maatregelen.

Analyse en rapportage

Hoe dan ook, bedrijven kunnen het zich niet permitteren om op de volgende upgrade van hun firewall of viruscontroller te wachten om zo realtime bedreigingen aan te pakken. SaaS biedt bedrijven de volgende logische stap in hun gevecht tegen cybercriminaliteit, die ze wel degelijk kunnen winnen als ze zich goed voorbereiden. It-managers kunnen naar eigen inzicht relevante statistieken en gegevens verzamelen, voordat zij de juiste maatregelen treffen tegen de gesignaleerde dreigingen. De cloudgebaseerde visuele analyse- en rapportageoplossingen verminderen de belasting op tijd en middelen van de mkb’er, doordat ze discreet in de cloud werken en het algemene beeld en de verzameling bedreigingsdata centraliseren. Diepgaande analyses bieden duidelijke inzichten in aanvallen op het netwerk. Hierdoor kunnen gebruikers van atp- en usg-firewall de juiste stappen ondernemen en hun bedrijf beter tegen bedreigingen op het web beschermen.

SaaS evolueert ten slotte niet alleen mee met het dreigingslandschap, maar ook met continue uitbreiding en professionalisering van een bedrijf. Het is dan ook evident dat bedrijven, en met name het mkb, deze maatregelen moeten nemen in een wereld die steeds meer wordt gedreven door big data.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-12-10T11:19:00.000Z Peter van der Putten


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.