Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Multi-cloud kan een uitkomst zijn

Channelweb Expert

Ruud Pieterse
Master Information Systems Architect, Togaf Master Certified Architect. Expert van Channelweb voor de topics Cloud Computing, Infrastructuur en Datacenters.

Een term die intussen steeds meer voet aan de grond krijgt is multi-cloud. De opzet van multi- cloud is dat een organisatie gebruik gaat maken van meerdere cloud omgevingen. Op zich is dit niet nieuw, maar de argumentatie om het te gebruiken begint langzaam steeds duidelijker te worden. Blijkbaar is er een behoefte aan multi-cloud. Welke overwegingen zijn er om een multi-cloud omgeving te gaan gebruiken?

Het lijkt ook voor veel organisaties een grote stap om naar een publieke cloud te gaan. Een multicloud is daarbij misschien de overtreffende trap van iets waar men al twijfels over heeft. Er zijn echter heel goede redenen om een multi-cloud omgeving te gebruiken. Er zijn twee belangrijke drivers voor een multi-cloud, de organische en de strategische. 

De organische driver gaat meestal uit van een legacy omgeving. Vaak is de kennis aanwezig binnen de organisatie en zijn er meerdere afdelingen die al geëxperimenteerd hebben met een cloud omgeving. Deze ongecoordineerde stappen leiden vaak naar een cloud omgeving die van verschillende providers wordt betrokken.

De strategische driver vindt vaak plaats door gebruik te maken van de best in class service en features van de verschillende cloud providers. De focus om nieuwe features aan te bieden is bij elke aanbieder anders. Of het nu gaat om containers, authenticatie of computer configuraties, dit kan per publieke cloud omgeving anders zijn. Een reden om dan meerdere omgevingen te hebben kan dus valide zijn om om te switchen van omgeving.

Meerdere omgevingen

Een andere strategische reden kan zijn dat een tweede cloud omgeving perfect gebruikt kan worden als disaster recovery omgeving. Een cloud omgeving is redundant ingericht. Hierdoor zou het misschien niet nodig zijn. Maar stel dat door een incident de connectie naar een publieke cloud omgeving niet meer werkt? Het zou dan prettig zijn om naar een andere cloud omgeving te kunnen gaan om die applicaties te gebruiken die de belangrijkste business processen nodig hebben.

Vendor lock-in is een overweging om een tweede publieke omgeving op te zetten. Prijzen van een aanbieder staan nu contractueel vast. Maar er zal meer en meer worden gekeken naar hoe de markt zich beweegt en in hoeverre dit invloed op de prijs heeft.

Bovenstaande lijst is zeker nog niet compleet. Waar in ieder geval bij moeten worden stilgestaan is de integratie van de diverse cloud platformen. Provisioning van servers, het management van de servers en het monitoren van de capaciteit of gebruik vragen om een broker functie tussen de verschillende cloud platformen. Op dit moment zijn de broker functies nog verschillend in functionaliteit en wordt er gedacht vanuit het platform. Een onafhankelijke leverancier heeft een andere kijk op deze broker functie. Hij is niet gebonden aan één technologie en kan zich meer focussen op het oplossen van het probleem van integratie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-12-06T10:30:00.000Z Ruud Pieterse


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.