Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Veiligheid begint bij it-beheer

Cloud security

Het gebruik van cloud-oplossingen in het bedrijfsleven is dit jaar sterk toegenomen. Dat is geen verrassing, want de coronacrisis maakte al snel duidelijk dat het via de cloud een stuk eenvoudiger is om werknemers vanuit huis te laten werken. Maar naast gemak, brengt de cloud ook zorgen met zich mee. Meer dan een kwart van de Nederlanders vindt het namelijk een eng idee om data op te slaan in de cloud. Dit blijkt uit onderzoek van softwarebedrijf Klippa. Nog eens een derde denkt dat data op een lokale server opslaan veiliger is dan in de cloud. Is dat wel zo?

Momenteel maakt ruim zestig procent van klanten van msp’s gebruik van Microsoft 365-clouddiensten, blijkt uit het onderzoek 'Global State of the MSP Report 2020'. Van de respondenten die dit gebruik nu nog niet zien, verwacht zeventig procent dat klanten alsnog binnen twee jaar zullen volgen. Een veel voorkomende misvatting van organisaties is dat hun saas-data automatisch wordt beschermd. Saas-leveranciers benadrukken echter het belang van eigen beveiliging bij deze systemen. Daarom bevelen ze diverse oplossingen aan om te zorgen voor gegevensbescherming, bedrijfscontinuïteit, compliance en beveiligingseisen die verder gaan dan de beperkte, eigen recovery-mogelijkheden van Microsoft 365 en G Suite. Zorgen om de veiligheid van data in de cloud zijn dus niet ongegrond.

Arbeidsintensief

Uit het onderzoek van softwarebedrijf Klippa bleek dat bij de overheid, het onderwijs en de gezondheidszorg de grootste hang is naar het gebruik van lokale servers (met respectievelijk 43, 32 en 30 procent). Het is echter niet zo dat zorgen niet meer nodig zijn als je data op lokale servers draait. Of het nu in de cloud is of on-premise, het hangt ervan af wie de it-omgeving beheert en hoe dit wordt aangepakt. Het is extreem tijdrovend en arbeidsintensief om een on-premise-omgeving te beveiligen. Het in de gaten houden van de netwerkactiviteit, het toepassen van beveiligingspatches en het maken van geweldige back-ups is hard werken.

Daarom zijn cloudproviders (saas) die dit voor veel klanten doen over het algemeen beter in staat om it veilig te houden dan on-premise-systeembeheerders. Hoewel het voor cloudproviders makkelijker is om it veilig te houden, is het zeker mogelijk om on-premise hetzelfde te bereiken. Organisaties kunnen investeren in een beveiligingsteam om deze inspanning op zich te nemen: een team in-house of met hulp van een partner. Dit kan hen op een vergelijkbaar beveiligingsniveau brengen als oplossingen die in de cloud draaien.

Dat we ons bewust zijn dat er een risico bestaat bij het opslaan van data in de cloud, is een goed teken. Bewustzijn is immers de eerste stap. De oplossing is echter niet per se de lokale server. Een volwassen security en recovery-plan blijft het allerbelangrijkste, waar je data ook draaien.

Matthé Smit, directeur product management, RMM bij Datto

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-08-31T11:35:00.000Z Matthé Smit


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.