Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Wifi 6 belooft veel goeds maar finetuning is nodig

Channelweb Expert

Peter van der Putten
Marketing/PR-manager. Expert van Channelweb voor de topics Cloud Computing, Internet en Security.

De komst van Wifi 6 is een belangrijke stap waarmee de wereld steeds technisch intelligenter en digitaler wordt. Om alle mogelijkheden van Wifi 6 zo goed mogelijk te benutten, moet elk bedrijf en elk project specifiek worden onderzocht en geanalyseerd, want elk bedrijf is anders en heeft andere digitale behoeftes.

Wifi 6 zal de opkomst van het internet of things (IoT) bevorderen en de weg vrijmaken voor meer mobiliteit, schaalbaarheid, veiligheid en wendbaarheid. Daarvoor is het echter noodzakelijk dat de nieuwe technologische infrastructuur wordt geoptimaliseerd in overeenstemming met de specifieke behoeften van de organisatie. Daarnaast moet deze op de juiste manier worden geïntegreerd en ingezet met de bestaande infrastructuur.

Oplossing voor het capaciteitsprobleem

"Een intelligente ledlamp interfereert niet langer meer met een laptop "

Wifi 6, ofwel de 802.11ax-standaard, is de nieuwste draadloze netwerktechnologie die het centrale capaciteitsprobleem van netwerken oplost. Die draagt bij aan een toekomst waarin elk met internet verbonden apparaat en elke dienst precies de bandbreedte krijgt die het nodig heeft. Op die manier zal bijvoorbeeld een intelligente ledlamp, die relatief weinig bandbreedte nodig heeft, niet langer interfereren met de netwerkeisen van een nabijgelegen laptop.

Verder vereisen moderne technologieën zoals augmented reality, 4K-resolutie, machine learning of kunstmatige intelligentie meer bandbreedte, parallelle datatransmissie en snellere reactietijden, wat een uitdaging is voor conventionele draadloze netwerken. Deze beperkingen kan Wifi 6 opvangen.

Meer ondersteuning voor multi-usersystemen zal ook de drukte op netwerken verlichten, en daarmee het risico van bottlenecks in intensief gebruikte omgevingen. Zo kan een organisatie draadloze netwerken inrichten zonder gaten in de dekking.

In wezen ondersteunt Wifi 6 alle nieuwe digitale trends die momenteel helpen om moderne bedrijfsactiviteiten te optimaliseren en versnellen. Daarom is het de kunst om Wifi 6 niet alleen te implementeren, maar in het hele netwerk te integreren om er maximaal van te profiteren.

Meer efficiëntie thuis en op kantoor

Aangezien het belangrijkste voordeel van Wifi 6 de geoptimaliseerde efficiëntie en capaciteit van draadloze netwerken is, zijn de inzetmogelijkheden voor organisaties het grootst. Denk aan vervoersknooppunten, openbare gelegenheden, universiteiten en scholen, maar ook gebruiksscenario's in hoogbouw, slimme productie en gezondheidszorg zullen snel volgen.

In de particuliere dienstensector zal met name de horeca interessant zijn. Voor bedrijven in deze sector, opent Wifi 6 ook de mogelijkheid om duurzamer te werken, de bedrijfskosten te verlagen en kosten te besparen, vooral op lange termijn. Snelheid en efficiency in de netwerktechnologie zijn de kritische succesfactoren in deze branche, aangezien bezoekers en interne digitale processen voortdurend gegevens produceren voor verdere verwerking of het doen van aanvragen. Een bedrijf moet in staat zijn om deze gegevens zo snel en accuraat mogelijk te filteren en verwerken.

Op bedrijfsgebieden waar personalisering centraal staat of voortdurend persoonlijke profielen en databases worden aangemaakt en bijgewerkt, moeten bedrijven ervoor zorgen dat hun infrastructuur niet alleen de enorme hoeveelheid gegevens goed aankan, maar ook de schaalbaarheid ervan garanderen. Hun digitale infrastructuren moeten niet alleen sneller worden, maar ook krachtig blijven naarmate de aanvoer van gegevens toeneemt. Tegelijkertijd moet worden gezorgd voor kwaliteit, faalveiligheid, online beveiliging en betrouwbare netwerken.

Veiligheid

Beveiliging is een ander aspect dat de aandacht verdient. Het terugdringen van risico’s van dataprivacy in verband met big data is vooral een uitdaging voor overheidsdiensten en -instellingen, zoals scholen en universiteiten. De processen zijn minstens zo complex als in de horeca, dus ook daar is een hoog niveau van kwaliteit, snelheid, organisatie en efficiëntie vereist binnen het digitale landschap. Om dit te waarborgen moet ook hier het beveiligingsniveau worden gemaximaliseerd. Wifi 6 biedt de mogelijkheid om het bedrijfspotentieel optimaler te benutten en tegelijkertijd kritieke gegevens beter te beschermen.

Wifi 6 is ontworpen om meer te doen dan alleen gegevens voor specifieke sectoren overbrengen en processen versnellen. Het faciliteert een efficiënte opslag en het beheer van gegevens, vermindert de onderhoudsinspanningen, bevordert de uitwisseling van kennis en onderzoek, en maakt intensievere interacties mogelijk in draadloze netwerken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-07-28T10:30:00.000Z Peter van der Putten


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.