Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Niet alle ballen blind op de cloud

Hoe een multi-tenant de toekomst bepaalt

Computable Expert

Hein Kivits
Country Manager Benelux, Infor Benelux BV. Expert van Computable voor de topics Digital Transformation, ERP en Cloud Computing.

Cloud is de toekomst. Daar zijn we het wel over eens. Maar omdat de cloud verschillende vormen aanneemt, is de respectievelijke winst nog moeilijk in te zien.

De discussie in de markt gaat met name over de voor- en nadelen van multi-tenant ten opzichte van multi-tenant-implementaties. Single-tenant heeft zich bewezen als betrouwbare optie voor sommige organisaties. Veel cio's en it-directors zullen hier dus makkelijk op terugvallen. Maar het zijn juist de multi-tenant-implementaties die ontelbare voordelen bieden voor innoverende organisaties.   

Single-tenant vs multi-tenant

"Sommige organisaties tillen hun legacy-systeem met al zijn krachten en tekortkomingen op en stoppen het blindelings in de cloud via een single-tenant-implementatie"

Een single-tenant-architectuur biedt de organisatie afzonderlijke software- en servermogelijkheden. Daarmee heeft de organisatie veel controle over het systeem. Maar het vereist ook meer aandacht en investeringen. Sommige organisaties tillen hun legacy-systeem met al zijn krachten en tekortkomingen op en stoppen het blindelings in de cloud via een single-tenant-implementatie. Dit houdt veel verouderde processen in stand, en dat is precies waar organisaties van af willen. 

De single-tenant-architectuur heeft intensieve upgradeprocessen, vergelijkbaar met on-premise oplossingen. De stugge structuur beperkt bovendien mogelijke veranderingen en flexibiliteit. Het stokt de groei van de organisatie.  

Met een multi-tenant-omgeving gebruiken organisaties applicaties in dezelfde omgeving op dezelfde hardware. Het biedt de voordelen van cloud computing, zoals flexibiliteit en beveiliging, terwijl de kosten gedeeld worden over meerdere gebruikers. Ondanks de betrouwbaarheid van de technologie, gaan de kosten omlaag.

Standaardisatie voor meer flexibiliteit

Daarnaast profiteren organisaties van bewezen gestandaardiseerde processen. Dit voorkomt een ‘modificatie-mindset’ die leidt tot gecompliceerde upgrades. De op cloud gebaseerde software zorgt voor personalisatie. Het is immers eenvoudig uit te breiden en beschikt over platformtools. Het eindresultaat? Flexibiliteit, schaalbaarheid, betrouwbaarheid en waarde. 

In de sprint naar de cloud maken organisaties de belangrijke beslissing: single-tenant of multi-tenant. Daarvoor hebben zij niet altijd de volledige informatie beschikbaar om die beslissing op te baseren. De cio’s en it-directors die met een cloudstrategie bezig zijn, moeten de scope en beperkingen begrijpen. Net als de gevolgen op lange termijn. Juist deze gevolgen worden vaak nog onderschat. Daarbovenop gebeurt het geregeld dat organisaties een single-tenant sterk personaliseren om vervolgens opgescheept te zitten met enorme upgrades.  

Snelle implementatie

"Het verschil tussen single-tenant en multi-tenant is groot"

Met name op gebied van productiebedrijven schittert een multi-tenant-model met veel ingebouwde industriespecificaties. Dit wordt snel geïmplementeerd en regelmatig geüpdatet. Het bespaart tijd en resources ten opzichte van de organisaties die in eerste instantie een single-tenant implementeren, om dit vervolgens om te zetten naar een multi-tenant-oplossing. 

Het verschil tussen single-tenant en multi-tenant is groot. Bijvoorbeeld op gebied van security werkt een team van experts continu aan de nieuwste aanvalsmethoden. Zelfbeheerde single-tenant-omgevingen daarentegen hebben een volledig team van lastig te vinden securityspecialisten nodig.

Springplank naar kunstmatige intelligentie

In de basis hebben multi-tenant-omgevingen regelmatig kleinere updates. Dit voorkomt grootschalige upgrades iedere twee of drie jaar. Het systeem is continu up-to-date, zelfs in verschillende regio’s, terwijl je ook inspeelt op de specifieke behoeften per regio. De capaciteit is eenvoudig schaalbaar en beter in te zetten bij bijvoorbeeld groei, nieuwe divisies of overnames. Tot slot is de flexibele storagecapaciteit geschikt voor geavanceerde technologie als internet of things, kunstmatige intelligentie en machine learning.  

Het is tijd een nieuwe aanpak te adopteren, waarbij de organisatie in teken staat van innovatie. Een aanpak die niet terugvalt op oude gewoontes, maar die zich richt op het vernieuwen van workflows, prioriteiten en zelfs de cultuur. Alleen daarmee is een organisatie in staat om een strategie en operationeel plan op lange termijn invulling te geven. En daarmee de fundering te leggen voor digitale transformatie. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-01-11T14:37:00.000Z Hein Kivits


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.