Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

‘Oude silo-model houdt geen stand’

De wereld van de it verandert snel. Het oude silo-model houdt echter geen stand, waardoor er veel it-silo’s afbrokkelen. Wat betreft de toekomst van het datacenter, zullen er volgens mij slechts twee levensvatbare datacenter-opties overblijven.

We horen heel veel in deze dagen over de grote veranderingen in de it. Dit gebeurt vooral rond afbrokkelende it-silo’s, wat een verwijzing is naar de achteruitgang van gespecialiseerde it-functies in het voordeel van generalisten, die het grotere plaatje zien en meer tijd besteden aan het laten groeien van het bedrijf. En ze brokkelen zeker af, en met een goede reden. Die silo’s kwamen op toen in de it-infrastructuur gedecentraliseerde en gespecialiseerde apparaten (opslag, back-up naar disk, etc.) naar boven kwamen als de standaard.

Traditionele it-opslag en datacenters ontstonden in een wereld voor de virtualisatie en de cloud. En in die tijd werkte het ook erg goed. Aangesloten op een san bracht het de flexibiliteit van een shared storage pool ten behoeve van zowel verbeterde capaciteit als performance management. Maar nu zijn die san’s onhandig, waarbij it-teams tijd moeten besteden aan lun-provisioning en -masking, of op zoek moeten naar goed betaalde storage-specialisten om het vuile werk op te knappen. Op hetzelfde moment laten cloud-first-toepassingen en -bedrijven de it-wereld een scherp contrast zien met de oude, onhandig tools die constant handmatig tweaks nodig hebben. Deze toepassingen en infrastructuren, speciaal ontworpen om cloud-resources te benutten, laten zien dat het mogelijk is om het managementparadigma te vereenvoudigen. En daar komt zeker geen handmatig provisioning van lun’s bij kijken.

Voor een echte verklaring over de toestand van de huidige traditionele storage- en datacenter-markt hoeven we dan alleen maar te kijken naar de EMC/Dell ‘mergerquisition’. Zelfs grote technologie-reuzen kunnen hun bedrijven niet laten voortbestaan op basis van een enkele it-silo, zoals shared storage.

Ondernemingen kunnen het oude silo-model niet in stand houden. Als deze oude vorm van opslagtechnologie wordt verbannen naar de zijlijn, zal de verschuiving van invloed zijn op mensen en processen. Dit jaar zullen de it-teams evolueren, met achterlating van oude titels en deel gaan uitmaken van de nieuwe groep van it-deskundigen, en zullen zij een hoger niveau aan projecten gaan managen. ‘Afbrokkelende silo’s’ is niet iets om bang voor te zijn, maar iets om op te anticiperen, aangezien ervaren it-werknemers nieuwe manieren vinden om de onderneming te ondersteunen. En omdat it-teams werken aan meer innovatieve, business-gerichte projecten, zal de technologie die ze beheren eenvoudiger moeten zijn.

Levensvatbare datacenter-opties

Er zullen slechts twee levensvatbare datacenter-opties overblijven. Datacenter operators zullen zich gaan bewegen in de richting van de twee keuzes die uiteindelijk zullen overblijven: hyperconverged infrastructuur en de public cloud. Beide opties hebben een belangrijke gemeenschappelijke factor: eenvoud. Waar public cloud een optie is voor sommigen, hebben de veiligheid en de complexiteit van het offsite verplaatsen van data veel bedrijven weerhouden van deze overstap. In plaats daarvan, zullen die bedrijven zich wenden tot die andere nieuwe optie voor eenvoudige implementatie en beheer - de hyperconverged infrastructuur. Het uitrollen van hyperconverged infrastructuuroplossingen levert de onderneming de eenvoud en schaalbaarheid van cloud op, zonder compromissen.

Hoe dan ook, it-teams zullen geen tijd meer hoeven te besteden aan break-en-fix taken. Een infrastructuur op basis van cloud economics betekent dat de momenteel verzuilde groepen samenkomen tot een beter it-team, dat minder tijd besteedt aan provisioning en het oplossen van problemen. Ze zullen in plaats daarvan toepassingen en beleid managen, en zullen meer vrijheid hebben om innovaties te vinden. Dat zal uiteindelijk een goede zaak zijn voor it en voor de business.

Jesse St. Laurent, cto bij SimpliVity

Datacenter & Infrastructure Optimisation

Datacenter & Infrastructure Optimisation is een belangrijk thema tijdens Infosecurity.be 2016. Simplivity is één van de exposanten die op de drie gecombineerde ict-vakbeurzen terug is te vinden. Registreer nu gratis voor de beurs en bezoek deze op woensdag 23 en/of donderdag 24 maart in Brussels Expo

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-03-21T10:18:00.000Z Jesse St. Laurent


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.