Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Help! Mijn datacenter is gevirtualiseerd, wat nu?

cloud computing

Cio’s hebben een gouden periode gekend eerder deze eeuw. Jaar na jaar moesten ze meer doen met minder, en jaar na jaar slaagden ze moeiteloos in deze opdracht, vaak zelfs met de glimlach. Dankzij krachtige software voor servervirtualisatie gingen de kosten voor hardware en de bijhorende kosten voor beheer en onderhoud gestaag naar omlaag. Tegelijk werden die servers steeds krachtiger en boden ze ruimte voor meer toepassingen en functionaliteit.

Eén van de meest opvallende vaststellingen in die periode is dat je zichtbaar het resultaat kon volgen van alle virtualisatie- en consolidatie-inspanningen. Eerst stonden er vier servers om een welbepaalde taak uit te voeren en plots had je er dankzij virtualisatie maar één meer nodig. Eigenlijk hoefden it-managers enkel een foto te nemen van hun datacenter om te bewijzen dat ze hun doelstelling om meer te doen met minder nogmaals hadden bereikt.

Maar zelfs nu het serverpark stilaan niet meer verder kan worden gevirtualiseerd, kan er toch nog worden bespaard op het it-budget dankzij virtualisatie. De cio kan geen foto meer sturen om het resultaat te tonen van zijn inspanningen voor kostenbesparing. Gedaan met de beelden van een nog leger datacenter. Geen grafieken meer met een neerwaartse pijl die het aantal fysieke servers voorstelt. Tegenwoordig moeten de besparingen gezocht worden op het vlak van het operationele en de beheerskosten.

Flexibiliteit

Betekent dit ook dat u niet langer kosten-efficiënter kunt worden als u nieuwe virtualisatietechnologie inzet? Allesbehalve. Virtualisatie gaat intussen al verder dan de pure rekenkracht: ook storage en netwerk zijn nu aan de beurt. Bij beide kan je dezelfde kostenbesparingen en flexibiliteit realiseren als destijds met het virtualiseren van de rekenkracht. We hebben al vastgesteld dat in vele gevallen, na het virtualiseren van de servers, de netwerkconfiguratie en storage-architectuur verantwoordelijk waren voor een beperkte snelheid en flexibiliteit in de private cloud. Nu al wordt duidelijk dat netwerkvirtualisatie (SDN) en Software Defined Storage (SDS) zullen zorgen voor meer flexibiliteit in het beheer van het datacenter.

En dan hebben we het nog niet over de opex besparingen gehad. Die kunnen even hoog oplopen als hun capex tegenhangers. De kostenbesparingen in systeembeheer die u kunt bereiken met het virtualiseren van uw netwerk- en/of storage-infrastructuur blijven niet beperkt tot de consolidatie van uw hardware of tot een efficiënter gebruik van deze hardware. Met een volledige Software Defined infrastructuur - rekenkracht, netwerk en storage - kunt u het beheer, de orkestratie en - nog belangrijker - de automatisering van de configuratie, installatie en dagdagelijkse operaties in uw datacenter naar een hoger niveau tillen. Hier draait de private cloud helemaal om: een geautomatiseerd, door policies geregeld datacenter dat automatisch self-service mogelijk maakt voor uw ontwikkelaars en business-afdelingen.

Snellere kostenbesparing

De it-afdeling zal altijd druk blijven ondervinden om meer te doen met minder, zelfs vandaag, nu it steeds meer de kern van het bedrijf wordt in plaats van een ondersteunende functie. Door uw gevirtualiseerde omgeving nog verder te verrijken met storage- en netwerkvirtualisatie en zo een volwaardig SDDC (Software Defined DataCenter) of private cloud te bereiken, zou u die kostenbesparingen wel eens sneller kunnen bereiken dan u zelf mogelijk had geacht.

Ray O’Farrell, cto en executive vice president officer bij VMware

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-06-20T10:48:00.000Z Ray O’Farrell


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.