Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Onderhouden is beter dan vervangen

Computable Expert

Tom Pappas
Vice-president sales EMEA, Curvature. Expert van Computable voor de topics Infrastructuur, Datacenters en Digital Innovation.

Datacenters van alle niveaus kunnen enorme operationele, technische en financiële voordelen behalen door zich te verdiepen in de uitdagingen bij (maar ook de voordelen van) het onderhouden van verouderende, maar nog steeds goed functionerende storage-apparatuur. Dat past namelijk veel beter in een tijd die vraagt om duurzaamheid.

In de storage-industrie is het de afgelopen tien jaar duidelijk geworden dat de ondersteuning voor infrastructuur steeds minder goed aansluit op de behoeften van organisaties  en de adoptie van innovatie. Dat is op zichzelf geen nieuws. De Wet van Moore van vijftig jaar geleden wees al op de uitdagingen die gepaard zouden gaan met it-groei, met een tweejaarlijkse verdubbeling van de vereiste backend-verwerkingscapaciteit in datacenters. Want vandaag de dag leveren ontwikkelaars aan de voorkant steeds krachtigere applicaties op, die steeds meer performance van datacenters vereist.

Die krachtige applicaties kunnen voor bedrijven zeker allerlei commerciële, operationele en concurrentievoordelen opleveren, maar ze stellen ook steeds hogere eisen aan de reeds zwaar belaste storage-infrastructuren. Dit leidt vaak tot teruglopende prestaties die de adoptie van digitale technologie in een organisatie in de weg kunnen staan.

Kostbare upgrades

"Niet-kritische toepassingen zoals bestandsopslag en printen, gearchiveerde gegevens en e-mail vallen over het algemeen buiten de boot"

Toegegeven, de 80/20-regel (tachtig procent van de middelen wordt besteed aan twintig procent van de meest kritische apps) is op grote schaal door it-afdelingen overgenomen. Dat betekent dat de bedrijfskritische apps van een organisatie, zoals erp, crm en automatiseringstools, veel vaker in aanmerking komen voor kostbare upgrades zoals gloednieuwe ssd's, om de hoogst mogelijke toegangssnelheden en up-time te garanderen.

Maar wat gebeurt er met niet-kritische toepassingen zoals bestandsopslag en printen, gearchiveerde gegevens en e-mail? Die vallen over het algemeen buiten de boot bij de aanschaf van dit soort turbo-ssd-upgrades en moeten het doen met oudere legacy-opslagsystemen.

Dat wil dus niet zeggen dat ze niet belangrijk zijn, integendeel zelfs. Het punt is dat interne prestatievertragingen bij deze applicaties acceptabeler worden geacht.

Domweg vervangen

Daar komt nog bij dat it-managers een hekel hebben aan het domweg vervangen van prima werkende apparatuur. Dat zorgt dus voor een nieuwe uitdaging: is er een manier om de prestatie- en configuratieproblemen aan te pakken voor niet-kritische apps die in dergelijke legacy-omgevingen draaien?

In de praktijk is gebleken dat dit wel degelijk mogelijk is, en je zonder problemen de levensduur van storage-systemen kunt verlengen, zoals Dell EMC Clariion, Celerra, VNX, Isilon, Data Domain en NetApp FAS. Third-party maintenance-leveranciers zijn hierin gespecialiseerd en zijn in staat om op basis van diagnostische tooling en hun jarenlange kennis en ervaring razendsnel hard- en softwareproblemen op te sporen en optimalisaties voor te stellen. Dat is een uitstekende oplossing voor beheerders van datacenters met middelgrote opslagcapaciteit, die de prestaties van hun applicaties willen verbeteren, maar geen zin hebben in de hoge kosten of operationele overhead.

En geloof me, deze dienstverlening is een stuk vakkundiger dan het domweg vervangen van infrastructuur. Het vereist gedetailleerde kennis van een breed scala aan storage-apparatuur van verschillende leveranciers. Daarnaast wordt er gewerkt op basis van ruime ervaring en inzichten op basis van cijfers en statistieken over onder andere de 'mean time to faillure' van apparatuur.

Die inzichten kunnen variëren van fine-tuning om performance-io-conflicten op te lossen tot het signaleren van dreigende storingen in de omgeving. Veel van de noodzakelijke checks op een it-omgeving kunnen bovendien op afstand uitgevoerd worden, zonder toegang tot de bedrijfsgegevens, zonder onderbreking van de bedrijfsvoering, en zelfs tijdens kantooruren.

Lagere onderhoudskosten

De aanbevelingen voor verbeteringen en optimalisaties die uit deze controles voortkomen, kunnen helpen om problemen met de beschikbaarheid van gegevens te verminderen, maar ook met redundantie en ondersteuning, en om niet-kritische apps in hun oude glorie te herstellen.

Third-party maintenance biedt datacenters dus een uitstekende mogelijkheid om de onderhoudskosten te verlagen door de bestaande infrastructuur langer te blijven gebruiken, en deze daarnaast nog te optimaliseren ook. En dat lijkt uitstekend nieuws voor tachtig procent van de applicaties die geen behoefte hebben aan state-of-the-art-storage.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-12-05T11:20:00.000Z Tom Pappas


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.