Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Toename ransomware vraagt om inzet van baas

Computable Expert

Donny Navarrete
-, Commvault. Expert van Computable voor de topics Datamanagement, Development en Cloud Computing.

Het toenemende aantal thuiswerkers als gevolg van de pandemie maakt organisaties kwetsbaar voor cyberaanvallen. Hackers zien hun kans schoon, security-teams dweilen met de kraan open. Een antwoord? Een backup-as-a-service (baas)-oplossing. Het grootste voordeel daarvan ten opzichte van traditionele backup-oplossingen op locatie is de beheereenvoud.

IDC voorspelt dat zestig procent van alle data in 2023 aan de netwerkrand wordt gegenereerd door thuiswerkers en apparaten die zich buiten de zakelijke firewall bevinden. Tegelijkertijd worden veel zakelijke clouddiensten niet langer door het interne datacenter verzorgd, maar bij externe partijen afgenomen. 

Dit heeft de aanzet gegeven tot een forse toename van het aantal ransomware-aanvallen. Veel thuiswerkers hebben hun firewalls en toegangspunten namelijk geconfigureerd om toegang op afstand mogelijk te maken. Hierdoor groeit het aantal ransomware-aanvallen op software-as-a-service (saas)-oplossingen. Hoewel de meeste daarvan veilig zijn, kunnen hackers besmette besturingssystemen van eindgebruikers exploiteren om directe aanvallen op deze clouddiensten uit te voeren.

Bedrijven moeten zich realiseren dat it-beveiliging een continu proces is. Het begint met het treffen van proactieve beveiligingsmaatregelen om de bedrijfsgegevens veilig te houden. De volgende stap is om te zorgen voor routinematige monitoring van de it-omgeving op afwijkend gedrag, zoals een plotselinge toename van het dataverkeer. Ook moeten bedrijven mogelijkheden creëren om hun gegevens te herstellen als die door ransomware worden versleuteld of anderszins aangetast. 

Traditionele backup-oplossingen schieten tekort

"Baas blijkt een ideale oplossing te zijn voor organisaties die de limiet van hun backup-mogelijkheden op locatie hebben bereikt"

Veel organisaties merken echter dat hun bestaande backup-oplossingen onvoldoende op hun behoeften aansluiten. Traditionele oplossingen voor gebruik op locatie zijn vaak kostbaar. Ze vragen om intensief onderhoud, zitten de productiviteit in de weg en bieden geen waterdichte bescherming tegen gegevensverlies. 

Moderne baas-oplossingen kunnen als alternatief dienen. Bedrijven kunnen hiermee diensten voor backups en gegevensherstel afnemen bij een cloudprovider in plaats van intern backup-oplossingen te moeten ontwikkelen en onderhouden. 

Baas blijkt in de praktijk een ideale oplossing te zijn voor organisaties die de limiet van hun backup-mogelijkheden op locatie hebben bereikt of geen geld willen investeren in een interne backup-infrastructuur.

Beheereenvoud

Bij baas nemen bedrijven backup- en hersteldiensten bij een externe leverancier af. Dit biedt hen de mogelijkheid om hun systemen te verbinden met een private, publieke of hybride cloudomgeving, al naar gelang hun backup- of storage-strategie. De baas-oplossing wordt integraal door de externe leverancier beheerd.

Het grootste voordeel van baas ten opzichte van traditionele backup-oplossingen op locatie is de beheereenvoud. Deze technologie maakt een einde aan de noodzaak om van storage-voorzieningen te wisselen, backups handmatig naar externe locaties te vervoeren, integriteitscontroles uit te voeren en data te de-dupliceren. De aanbieder van de baas-oplossing draagt zorg voor al het nodige.

Goedkoper

"Gezien de legio voordelen van baas kunnen bedrijven beter afzien van investeringen in oplossingen op locatie"

Baas-oplossingen zijn bovendien goedkoper dan tape drives, servers en andere hardware- en softwarecomponenten die voor backup-processen zijn vereist. Bedrijven zijn met baas ook minder tot geen geld meer kwijt aan backup-media, het transport daarvan naar een veilige externe locatie en het beheer van backup-systemen. 

Sommige baas-oplossingen waarborgen daarnaast de broodnodige overeenstemming met de wet- en regelgeving. Dan valt te denken aan het recht om te worden vergeten en verzoeken van klanten om hun persoonsgegevens samen met de volledige content-index te verwijderen. Baas-oplossingen bieden daarnaast de mogelijkheid om backups te maken vanuit elke gewenste cloud-omgeving, plus ingebouwde diensten zoals bescherming tegen ransomware. 

Baas-oplossingen maken het ook eenvoudiger om gegevens te herstellen, omdat ze in meerdere redundantieniveaus voorzien. Als gegevens verloren gaan, zijn er altijd backups beschikbaar (en makkelijk vindbaar). Het gebruik van meerdere redundantieniveaus zorgt er ook voor dat er meerdere kopieën van gegevens worden opgeslagen in locaties die niet van elkaar afhankelijk zijn.

Gezien de legio voordelen van baas kunnen bedrijven beter afzien van investeringen in oplossingen op locatie. Cloud-gebaseerde backup-oplossingen zijn kostenefficiënter en vereisen minder onderhoud. And least but not last, in de praktijk ook nog eens veiliger en betrouwbaarder dan traditionele oplossingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Sponsored content 

HPE information Governance solutions: controle over uw data

Door datagroei, hogere gebruikerseisen en regelgeving wordt datamanagement een steeds grotere uitdaging. En dat terwijl uw bedrijfsdata ook uw waardevolste bezit is. Met de flexibele, modulaire datamanagement-oplossingen van Hewlett Packard Enterprise neemt u het heft in handen en haalt u bruikbare inzichten uit uw data tegen zo laag mogelijke kosten. 

Ontdek in deze whitepaper hoe u Information Governance proactief aanpakt met maximaal voordeel en minimale kosten.

Lees hier verder.


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-06-28T15:11:00.000Z Donny Navarrete


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.