Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Spreken van dezelfde taal is eerste stap samenwerking

Iedereen beschrijft een voorwerp dat voor hem ligt op een andere manier. Als de ene professional het liefst zijn boodschap overbrengt via Powerpoint en de ander in code, heb je vanaf de start te maken met communicatie-uitdagingen. Er wordt geen zinvolle vooruitgang geboekt totdat beide partijen het eens kunnen worden over: wat ze zien, of ze nu naar het probleem of de oplossing kijken, en dezelfde taal gebruiken om het te beschrijven.

Binnen een team is er vaak een breed spectrum van kennis en expertise aanwezig. Sommige collega’s uit de business zijn technisch onderlegd en begrijpen intuïtief het digitale landschap en hoe software werkt. Anderen zijn op dat gebied net wat minder onderlegd. Voor tech-collega’s geldt hetzelfde. De een begrijpt de markt waarin de organisatie opereert, het bedrijfsconcept en de processen zeer goed. Anderen wagen zich zelden buiten het it-domein. 

Als verschillende disciplines elkaars uitdagingen niet begrijpen, ligt communicatie-falen op de loer. Slechte communicatie is een van de belangrijkste oorzaken van het mislukken van it-projecten. Verschillende onderzoeken laten zien dat het leeuwendeel van de softwarebudgetten wordt ingezet om achteraf aanpassingen door te voeren. Communicatieproblemen en onduidelijkheden zijn dikwijls de onderliggende factor voor deze wijzigingen. 

Simpel gezegd: hoe beter de communicatie tussen business en it, hoe beter de oplossing. Of het nu een nieuwe manier is om producten en diensten naar de markt te brengen of om aan de veranderende behoeften van de business te voldoen.

Modeltaal

"Werken met een eenvoudige beeldtaal en duidelijke iconen"

De visuele ontwikkelomgeving van een low-code-platform is speciaal ontworpen om communicatie-uitdagingen op te lossen en de samenwerking tussen teamleden een impuls te geven, ongeacht hun vakgebied of technische kennis.

Met eenvoudige beeldtaal en duidelijke iconen heeft iedereen een duidelijk beeld van het probleem dat moet worden opgelost en de tools en middelen die beschikbaar zijn om deze ​​oplossing te ontwikkelen. Objecten en vormen, diagrammen en afbeeldingen, representaties van onderlinge afhankelijkheden en logica - de visuele taal is de lingua franca van de hele life-cycle, van het definiëren van het probleem en het verkennen van oplossingen tot het bouwen, testen en implementeren van applicaties.

Door met een gemeenschappelijke beeldtaal te werken, kunnen teamleden letterlijk bij elkaar zitten om een functie toe te voegen of een interface aan te passen. Alle partijen begrijpen de nuances en kunnen een zinvolle bijdrage leveren aan de discussie, omdat ze letterlijk voor zich zien wat er wordt ontwikkeld. Het is niet langer nodig om code te interpreteren of de argumenten genoemd op een Powerpoint-slide te vertalen naar de applicatie. 

De leercurve voor het begrijpen van de visuele taal is kort. Teamleden zullen zich dus al snel geroepen voelen om een bijdrage te leveren aan het maken van de applicatie, ook als dit buiten hun primaire vaardigheden valt. Een bedrijfsanalist of productingenieur kan bijvoorbeeld zelf een idee voor een applicatie uitwerken of componenten waaruit de applicatie bestaat toevoegen, verwijderen of herschikken. Omgekeerd kan een hardcore ontwikkelaar met een frisse blik kijken naar een bedrijfsproces of programma voor betere klantinteractie en op een eenvoudige manier ideeën aandragen om de gebruikerservaring te optimaliseren en business impact te creëren. En dit kan allemaal in real-time, iedereen kan meekijken. In een open en collaboratieve omgeving gaat geen denkkracht verloren.

Persoonlijke interactie

Je ziet maar al te vaak gebeuren: in de ene hoek staat een whiteboard voor de ideeën van het business-team en in de andere hoek is het it-team aan de slag. Omdat ze niet gezamenlijk naar hetzelfde whiteboard kijken, liggen misverstanden en miscommunicatie op de loer. Het zal niet verbazen dat dit vooral het geval is bij de traditionele, lineaire watervalmethode voor ontwikkeling is. Als collega's dezelfde taal spreken, is het gemakkelijker om samen te gaan zitten en hun ideeën op één whiteboard of scherm in kaart te brengen. Ze komen samen tot oplossingen, begrijpen elkaars non-verbale communicatie, leren elkaars zorgen kennen en worden aangestoken door elkaars enthousiasme. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat ze elkaar nieuwe dingen leren en kennis delen. Hoe nieuwer of minder gebruikt het domein is, hoe belangrijker deze kennisoverdracht is. 

Realtime, persoonlijke communicatie tussen collega’s onderling helpt iedereen in het team om maximaal betrokken te zijn en slimmer te werken. Vergaderingen zijn niet langer een moetje, een onderbreking van het werk, maar een waardevol onderdeel waar iedereen bij wil zijn.

Samenwerken op afstand

"Hoogwaardig enterprise-grade low-code-platform heeft geïntegreerde synchronisatie en versiebeheer"

Samenwerken hoeft niet altijd fysiek plaats te vinden om effectief te zijn. Natuurlijk is het dikwijls prettig en vaak ook nuttig om letterlijk naast elkaar te zitten, maar de afgelopen periode heeft aangetoond dat er veel alternatieven zijn om samen te werken. Een hoogwaardig enterprise-grade low-code-platform heeft geïntegreerde synchronisatie en versiebeheer. Niemand werkt nog in een verouderde versie en samenwerken kan op elk tijdstip en via elk kanaal. Het maakt niet uit of een collega aan het bureau naast jou zit of zijn werkplek aan de andere kant van de wereld is. Tools voor alle beheer- en procesdetails, zoals requirements, user stories, tasks, feedback, revision tracking zijn voor iedereen gemakkelijk na te zoeken. 

Bij traditionele ontwikkelingsparadigma's praten domeinexperts dikwijls langs elkaar heen in talen die de ander niet of nauwelijks begrijpt. Maar in een low-code-platform, wanneer iedereen in dezelfde virtuele ruimte werkt en een dezelfde taal spreekt, is er geen communicatiebarrière die zorgt voor vertraging en onduidelijkheid. Teams kunnen autonoom werken aan een gezamenlijk einddoel. 

Zodra business- en it-teams het samenwerken via een low-code-platform onder de knie hebben, ontstaat er soms een bijzondere situatie: het it-team moet wachten op de business. Juist, de ontwikkelaars zijn niet langer de bottleneck, zoals zo vaak gedacht wordt of het geval is. Door de snelle samenwerking gaat iteratie sneller dan ooit en de oplossing is nauwkeurig en relevant. Domeinexperts vanuit de business zullen zich moeten aanleren sneller te reageren om het proces niet te vertragen.

Geen vertaling nodig

Als business en developers in dezelfde taal spreken - zoals in een visueel model - is er geen vertaling nodig, begrijpt iedereen de problemen en oplossingen zoals ze worden gepresenteerd, zijn iteraties snel en blijft iedereen vanaf het begin betrokken in het proces van idee tot implementatie. Door samenwerking is het mogelijk om snel de juiste oplossing te bouwen en wordt nabewerking verminderd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-06-29T10:47:00.000Z Johan den Haan


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.