Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Fabrieken moeten digitaliseren om te overleven

Spreker Bart Demaegdt tijdens ABISS 2016

De wereldwijde concurrentie onder industriële spelers wordt steeds sterker. Productievere, efficiëntere en flexibelere processen zijn een must. De oplossing is intussen bekend: doorgedreven automatisering en geavanceerde digitalisering. We staan aan de vooravond van de vierde industriële revolutie, zo klinkt het vaak. Maar wat houdt die ‘digitale fabriek’ nu precies in?

Wat we al jaren in sciencefictionfilms zien, wordt langzamerhand realiteit. Een wereld waarin gebruikstoestellen via het internet verbonden zijn en met elkaar communiceren. In de consumentenmarkt waarschuwt een slimme koelkast via een smartphone dat de melk op is. We zijn er nog niet helemaal, maar de toepassingen volgen elkaar in snel tempo op.

Niet alleen de processen thuis gaan een pak efficiënter, ook de fabrieksvloer profiteert ervan. Heel wat industriële spelers zijn zich daarvan bewust en beseffen dat digitalisering van de productieprocessen en automatisering de enige oplossingen zijn. Kortom: fabrieken moeten digitaal worden om te overleven. 

Zichzelf organiserende fabrieken

In zo’n digitale fabriek verloopt de productie steeds meer autonoom. Als een bestelling in de toekomst binnenkomt, wordt die automatisch omgezet in productie-informatie en starten de nodige processen om tot het gewenste eindresultaat te komen. Machines, sensoren en zelfs hele toeleveringsketens communiceren daarbij met elkaar. 

Recente doemberichten ten spijt, blijven mensen essentieel. We zullen altijd nood hebben aan creatieve geesten die de processen bedenken en de software schrijven die de automatisering toelaat.

Toekomst voorspellen

De digitalisering van productieprocessen geeft de industriële bedrijven ook een kristallen bol. Via sensoren, netwerken en de juiste software kunnen enorme hoeveelheden data verzameld worden. Zo kan een afdeling bijvoorbeeld beter voorspellen wanneer het tijd is voor een preventief onderhoud.

Alleen dit al kan de onderhoudskosten met bijna 30 procent verminderen en het aantal ongeplande onderbrekingen zelfs met 70 procent terugdringen. Dat blijkt uit een studie van het World Economic Forum en het consultancybedrijf Accenture.

Virtual reality

In de digitale fabriek versmelten ook de virtuele en de echte wereld. En dat proces is in heel wat bedrijven vandaag al aan de gang. Dankzij geavanceerde software is het mogelijk om producten virtueel te ontwikkelen en hun productie uitvoerig te testen, nog voor één echte vijs aangedraaid wordt. Deze technologie laat toe om producten tot 50 procent sneller op de markt te brengen, zonder een verlies aan kwaliteit.

Veel productiever en flexibeler

Door digitalisering en automatisering neemt de productiviteit enorm toe. Daarnaast kunnen digitale fabrieken veel soepeler inspelen op veranderende klanten-verwachtingen. De productielijnen vallen immers makkelijker aan te passen. Zo kunnen industriële bedrijven sneller producten op de markt brengen, tegen een aantrekkelijke prijs, altijd afgestemd op de nieuwste behoeften en met een minimale ecologische voetafdruk.

ABISS

Bart Demaegdt is MES/DCS Technology Manager bij Siemens. Hij is één van de twaalf sprekers tijdens het ABISS-summit en zal tijdens zijn sessie ingaan op de vierde digitale revolutie: de digitale fabriek.

ABISS vindt plaats op donderdag 29 september in de Kortrijk Xpo. De summit is bedoeld voor C-levels, directies, eigenaars van kmo’s en grote bedrijven uit alle takken van de industrie. Registreren kan op www.abissummit.eu.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-09-09T09:58:00.000Z Bart Demaegdt


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.