Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Vraag en aanbod uitdaging in technologie

Computable Expert

Errol van Engelen
Management consultant. Expert van Computable voor de topics Digital Transformation, Digital Innovation en Big data.

De b2b-markt voor internet of things (IoT) neemt een enorme vlucht. Een groot aantal leveranciers, waaronder software-, hardware- en internetbedrijven, startups, service providers en telco's, zijn hard op zoek naar positie en marktaandeel. Met zoveel activiteit in het IoT-werkveld staat één vraag aan de top bij elke IoT-leverancier: Hoe verkoop ik mijn IoT-services? De nummer één vraag voor afnemers luidt: Waarom heb ik IoT nodig?

Zowel afnemers als leveranciers kunnen die vragen alleen beantwoorden als zij use cases gaan opstellen. IoT in combinatie met big data is de big winner. Hoewel er een breed scala van use cases voor IoT is, ziet mijn top tien use cases er als volgt uit:  

  1. Voorspellend onderhoud - Bedrijven verliezen kostbare tijd en geld wanneer apparatuur defect raakt of kapot gaat. En veel bedrijven verliezen ook jaarlijks geld door vast te houden aan vaste onderhoudsschema's, zelfs als er geen onderhoud nodig is.

  2. Zelf optimaliserende productie - Fabrieken die met elkaar verbonden zijn, kunnen IoT gebruiken om productieprocessen realtime te bewaken en te optimaliseren, door geautomatiseerde aanpassingen aan te brengen om de kwaliteit te verbeteren, de efficiency te verbeteren en afval te verminderen.

  3. Geautomatiseerd voorraadbeheer - IoT kan veel meer inzicht bieden in de status van de voorraad en de toeleveringsketen, zodat bedrijven de voorraadlocatie en -omstandigheden (inclusief bijvoorbeeld temperatuur, vochtigheid en schade) kunnen volgen.

  4. Remote Patient Monitoring - Artsen kunnen op afstand en realtime de gezondheid van patiënten volgen, om de resultaten te verbeteren en de kosten voor de zorg te verlagen.

  5. Smart meters - Sensoren kunnen worden gebruikt voor het realtime monitoren van voorzieningen, zoals elektriciteits-, gas- en waterverbruik.

  6. Track en Trace - IoT sensoren zijn bij uitstek geschikt om de efficiency van systemen te verhogen. Ze kunnen de transparantie van de orderafhandeling verbeteren en informatie verstrekken om de doorlooptijden van werkstations te verminderen.

  7. Gedistribueerde productie en opslag - IoT kan worden gebruikt voor het automatiseren en optimaliseren van vraag en aanbod in meerdere energiebronnen.

  8. Zelfrijdende auto's - Via nieuwe soorten sensoren, draadloze connectiviteit en ingebouwde verwerkingseenheden worden voertuigen steeds meer met elkaar verbonden en veel consumenten wachten deze trend in spanning af.

  9. Fleet Management - Naast het volgen van voorraad en pakketten, wordt IoT gebruikt om voertuigen realtime te volgen.

  10. Vraagrespons - IoT gaat de manier veranderen waarop eindgebruikers omgaan met energie. Klanten kunnen het verbruik van airconditioning, en andere energie-intensieve apparaten tijdens piekmomenten verhogen.

Door gebruik te maken van een kruisverwijzing van use cases met marktsegmenten, kunnen we zien waar de meeste waarde in de komende jaren zal worden gecreëerd. Drie segmenten zijn waarschijnlijk goed voor ongeveer 50 procent van de IoT uitgaven: discrete productie, transport & logistiek en nutsbedrijven. 

Ik wens zowel afnemers als leveranciers succes met het opstellen van hun use cases.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-03-13T14:17:00.000Z Errol van Engelen


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.