Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Blockchain in 2021, leven na de dood?

Computable 100

De afgelopen jaren was het stil rond blockchain. Inmiddels zien toepassingen het levenslicht en stijgen ook de cryptocurrencies weer in waarde. Centrale banken beginnen serieus te kijken naar het uitgeven van digitale valuta’s. Blockchain is terug en niet meer op zoek naar een probleem.

Er is de afgelopen jaren hard gewerkt aan de grote platformen om de beperkingen rondom schaalbaarheid, privacy en gebruiksvriendelijkheid te verbeteren. Innovatieteams gingen terug naar de basis: een onwijzigbaar grootboek (ledger) van chronologische transactiegegevens van (niet te kopiëren) digitale assets, peer-to-peer uitwisselbaar. Voilà, u herkent Bitcoin hierin, en niet de oplossing voor alles. De kern blijft dit logboek, verder vorm te geven door middel van 'slimme contracten'.

Sinaasappelsap

" Door slim en veilig meer data te delen in de keten, ontstaan allerlei voordelen"

Juist rondom deze digitale assets (tokens) ontstaan diverse toepassingen, bijvoorbeeld in supply chains die van nature bestaan uit een netwerk van vele partijen. Door slim en veilig meer data te delen in de keten, ontstaan allerlei voordelen, bijvoorbeeld rondom herkomst en certificeringen (Albert Heijn en de sinaasappelsap), transparantie en voorspelbaarheid (Vinturas en finished vehicles), digitaliseren van vrachtbrieven (CargoLedger, Deliver en TradeLens) en toegangsrechten (T-mining en containervrijgave).

Digitale euro

Wanneer de informatie-uitwisseling daar is, ontstaan kansen voor financiering en verzekeringen. Dit wordt direct beïnvloed door de beschikbare (betrouwbare) informatie. AgOS is een mooi voorbeeld waarbij de partijen in de varkensketen alleen betaald worden voor de geleverde toegevoegde waarde, in plaats van dat ze eerst een varken financieren die wordt geslacht en doorverkocht. Zo integreren de financiële stroom en de informatiestroom meer en meer, wat risico’s verkleind, kosten verlaagd en afstemming vergroot. En wat is mogelijk als de CBDB verschijnt, de door de Centrale Bank gecreëerde digitale euro?

Hebben we voor dit alles blockchain voor nodig? Niet per se, tenzij je waarde hecht aan peer-to-peer, data-soevereiniteit en gedecentraliseerde coördinatie in deze tijd van alternatieve feiten. Daarom wordt uitgebreid de toepasbaarheid van blockchain en iot in supply chain en logistiek onderzocht, om datadeling verder aan te jagen. De belangrijkste bevindingen tot op heden: technologie is inmiddels beschikbaar, veranderen op ketenniveau is complex, blockchain is pas interessant voor een organisatie die hun digital core op orde hebben. standaardisatie van gegevens blijft een heikel punt, zonder vertrouwen in de keten, komt weinig van de grond en misschien het belangrijkste: ontwerp een toepassing rondom incentives voor alle partijen, alleen dan komen ze in beweging. En nog nooit gehoord van DeFi? De beweging die uit is op gedecentraliseerde financiering? Nu nog deels het Wilde Westen, maar ook de toekomst voor financiële diensten.

Auteur: Victor van der Hulst, program manager Spark! Living Lab Windesheim


(Dit artikel verscheen eerder in de jaargids Computable 100 van 2021)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Er is één groot probleem - nl. dat dit rekenwerk alle groene stroom opstookt. M.a.w. het wordt tijd voor een CO2-belasting op e-currency's. Dat zou de echte groene revolutie moeten zijn - het doorrekenen van de echte kost. Nu rekenen we de mensheid kapot.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-01-19T14:07:00.000Z Victor van der Hulst


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.