Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

5 manieren waarop 5G ons leven gaat verrijken

De ontwikkeling van technologieën ging in de twintigste eeuw sneller dan in de duizend jaar daarvoor. Toch slaagde innovatie er sinds de eeuwwisseling in een nieuwe versnelling te vinden. We gingen in no-time van 1G-telefoons, waarmee we alleen konden bellen, naar 4G-netwerken waarmee we muziek streamen en films kijken. Ondernemers en consumenten hebben 4G massaal omarmd omdat het een betere klantervaring, snellere sales, hogere productiviteit en meer efficiënte logistiek mogelijk maakt. 4G bracht ons betere en snellere besluitvorming voor bedrijven. We zijn altijd verbonden, met elke industrie.

5G knalt de komende tijd nog eens over die waanzinnige gebruikersmogelijkheden van 4G heen. Op 5G-netwerken wordt internet via de kabel nog tien keer sneller, en telefoons worden zelfs honderd keer sneller. Maak je daarom klaar voor acute dataoverdrachten zonder waarneembare vertragingen. Met 5G kunnen we realtime op afstand werken: overal vandaan, op elk moment van de dag. 5G gaat de manier waarop we werken en de manier waarop we waarde creëren compleet veranderen. De volgende vijf voorbeelden schetsen hoe 5G ons dagelijkse leven gaat transformeren.

Tikken, swipen en kijken

"5G heeft de mogelijkheid om de wereld duurzamer te maken."

  • Opgevoerde bandbreedte

Er is een reden dat we zo verslaafd zijn aan onze smartphones. We tikken, swipen, en kijken erop los, omdat 4G ons de mogelijkheid bracht verschillende apps tegelijk te draaien – zonder snelheid te verliezen. We vergrootten onze productiviteit en efficiëntie onder 4G omdat het zoveel sneller was dan de ouderwetse modem, die nog met een inbelverbinding werkte. Alle aan 5G verbonden apparaten zijn straks als opgevoerde scooters die een Solex voorbijrazen. In combinatie met artificial intelligence (ai), internet of things (iot) en machine learning dienen zich nog veel meer gebruikersmogelijkheden aan. In plaats van videobellen op een scherm, kun je met 5G communiceren met hologrammen, in hd, van hen met wie je digitaal afspreekt. Sensoren door je hele huis signaleren lekkages en andere problemen, en geven die aan de verzekeraar of het klusbedrijf door, voordat de kelder onder water staat. Computers sturen een horde drones aan die in de landbouw kunnen helpen met het zaaien, onderhouden en oogsten van gewassen. Je kunt het zo gek niet bedenken of 5G heeft de capaciteit om erbij te helpen.

  • Zorg op afstand

5G plaatst gezondheidszorg binnen handbereik. Letterlijk. Met een constante datastroom vanuit verschillende apparaten en wearables monitor je via 5G constant je gezondheid. Zorgmedewerkers en professionals kunnen (na jouw toestemming) de data realtime verwerken en analyseren, en zo proactief met jouw gezondheid bezig zijn. Individuele, chronische condities zijn op die manier bekend bij alle relevante partijen, op het moment dat het nodig is. Ben je op vakantie en er gebeurt iets? Al je gegevens zijn over de hele wereld onmiddellijk te delen, zodat lokale hulpdiensten over je medische historie beschikken. De vraag naar medische sensoren en wearables zal groeien, ze zullen goedkoper worden en een algemeen begrip. Ook omdat de data niet in het device worden opgeslagen, maar in de cloud. 5G geeft cliënten controle over hun medische dossier, en over met wie zij dat dossier delen.

  • De nieuwe fabriek

5G opent ook deuren in de maakindustrie, waar fabrikanten méér aan productiekracht winnen als zij beter informatie en data kunnen delen met managers, werkvoorbereiders, en medewerkers op de fabrieksvloer. De toevoeging van 5G kan vertraging verminderen en snelheid of bandbreedte vergroten. Dat verbetert de prestaties van cruciale technologieën als video en data-analyse. 5G tilt de maakindustrie naar een nieuw niveau, door de juiste informatie direct beschikbaar te stellen aan productieleiders. Werknemers hebben veel sneller toegang tot data, en bovendien op een meer schaalbare manier. Nieuwe processen en toepassingen die gebruik maken van 5G vergroten de productiviteit van teams en maken daardoor meer strategische bedrijfsvoering en besluitvorming mogelijk. Zo kan de maakindustrie nieuwe doelen stellen, en die ook behalen, door producten nog sneller op de markt te brengen.

  • Veilige gebouwen

Veiligheid heeft altijd al de hoogste prioriteit voor elk soort bedrijf gehad, en zal na de huidige pandemie alleen maar belangrijker zijn. Van retailers tot kantoorgebouwen, en van fabrieken tot recreatieve ruimtes: het monitoren van mensenstromen (en hun onderlinge afstand!) moet mogelijk blijven. 5G maakt het bijhouden van zulke bergen data, die constant veranderen, haalbaar en schaalbaar voor grote mensenmassa’s. Zo kunnen mogelijk ‘hotspots’ en probleemzones meteen in kaart worden gebracht. Voor medische dienstverleners, indien nodig, maar ook voor een overkoepelend stuk software, dat de data kan gebruiken voor legio toepassingen. Stel: een alarm gaat af. Met 5G en iot kunnen verschillende processen binnen milliseconden in werking treden. De software schakelt apparaten uit indien nodig, zet bewegwijzering naar veilige zones aan, stuurt relevante gegevens (data, video, audio) naar alle hulpdiensten, stuurt bedrijfshulpverleners aan, enzovoorts. En dat allemaal tegelijk, in de tijd die het kost een keer met je ogen te knipperen.

  • Duurzame samenlevingen

Misschien niet voor de hand liggend, maar 5G creëert ook mogelijkheden voor innovatieve, duurzame oplossingen die de CO2-uitstoot verlagen en een duurzamere maatschappij mogelijk maken. Bacteriën die vrijkomen bij verspilling van voedsel en water zorgen bijvoorbeeld voor veel uitstoot en vervelende geurtjes. Verschillende verbonden apparaten kunnen bioprocessen optimaliseren en zo afvalverwerking beter laten verlopen. 5G, gecombineerd met iot, ai, machine learning, big data en data-analyse, zorgen nu al voor minder reisbewegingen, doordat mensen meer en meer thuis kunnen werken. De verwachting is dat die effecten ook na de pandemie blijven. 5G heeft de mogelijkheid om de wereld duurzamer te maken.

Alle facetten

De komst van 5G-technologie, en de slimme apparaten die het in combinatie met iot en ai gebruiken, zullen snel alle facetten van ons leven beïnvloeden. Sommige technologieën zullen zelfs denkwerk van ons overnemen. Verspreid over verschillende branches en industrieën verbinden ondernemingen apparaten en bedrijfsvoering zodat het bedrijf werkbare intelligentie verkrijgt. Werknemers worden efficiënter, productiviteit verbetert en producten transformeren tot een betere versie van zichzelf. Volwassen 5G, en verwante technologieën, veranderen de komende jaren de wereld zoals we die kennen.

Rohit Gupta, vicepresident en hoofd products & resources Europe bij Cognizant

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-03-25T14:10:00.000Z Rohit Gupta


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.