Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Digitaliseren workflows is topje van ijsberg

Computable 100

De impact van Covid-19 op de economie is groot. Bedrijven zoeken naar manieren om processen te optimaliseren en klanten, ondanks de beperkingen, zo goed mogelijk te bedienen en aan zich te binden.

Organisaties maken van de nood een deugd. Initiatieven op het gebied van digitalisering zijn in een stroomversnelling geraakt. De keuze daarbij valt vaak op een tactische insteek. Dat is jammer want digitalisering biedt zoveel meer kansen dan het domweg automatiseren van handmatige processen. Die zijn slechts het topje van de ijsberg. De grote kans is kritisch te kijken naar bestaande processen en deze volledig opnieuw vorm te geven.

Waarom werken we op deze manier? Welk resultaat willen we bereiken? Kan het efficiënter, intuïtiever en vooral meer klantvriendelijk? De ideeën hoe het beter kan leven in de haarvaten van de organisatie. Bij professionals die gaan voor het beste resultaat in hun domein

De kennis hoe nieuwe technologie kan bijdragen aan verandering is vaak geconcentreerd bij it. Welke tools zijn beschikbaar om interactie met klanten en medewerkers te optimaliseren? Hoe zijn data te ontsluiten om met behulp van machine learning betere beslissingen te nemen?

Crux

" De klassieke rolverdeling tussen business en it met een rigide scheiding tussen gebruikers en ontwikkelaars schiet tekort"

De crux van digitale transformatie is om mensen uit de business met ideeën samen te brengen met mensen uit it die deze ideeën kunnen realiseren. De klassieke rolverdeling tussen business en it met een rigide scheiding tussen gebruikers en ontwikkelaars schiet tekort. Zowel ontwikkelaars als domeinexperts en mensen uit de business moeten toegang krijgen tot tools voor het creëren van digitale oplossingen.

Idealiter gebeurt dit in een omgeving waar mensen uit de business zelf eenvoudige applicaties kunnen maken of prototypes kunnen realiseren die vervolgens door professionals productierijp worden gemaakt. Een omgeving die mensen inzicht geeft hoe die applicaties werken door ze te definiëren in begrijpelijke visuele modellen in plaats van te coderen, waardoor sneller betere feedback is te geven.

Dit is misschien wel dé reden waarom low-code-platforms zo snel winnen aan populariteit. Ze slaan een brug tussen de complexe wereld van it en de business door vergaande abstractie en automatisering. Hierdoor kunnen veel meer mensen dan voorheen een actieve bijdrage leveren aan het bouwen van software.

De enorme productiviteitswinst die deze platforms bieden maken het ook mogelijk om tegen lage kosten te experimenteren. Dat biedt kansen om processen niet klakkeloos te automatiseren, maar om duurzaam een slimmere manier van werken te implementeren.

Auteur: Hans de Visser, vice president product management Mendix

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-04-02T10:47:00.000Z Hans de Visser


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.