Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Blockchain en intercompany zijn prima combinatie

Dit artikel delen:

Bij klassieke administratieve processen is zelden sprake van één versie van de waarheid. Neem als voorbeeld twee bedrijven die onderling zakendoen. Beide houden een uitgebreide boekhouding bij en zijn veel tijd kwijt aan controles van betalingen en leveringen. Iedere verandering aan de ene kant moet eigenlijk ook direct aan de andere kant doorgevoerd worden. Als dat niet gebeurt, heb je al snel zand in de motor.

Hoeveel makkelijker zou het zijn als je samen een register zou voeren?  Blockchain biedt deze mogelijkheid. Het belangrijkste van blockchain is dat het helpt in het elimineren van tijd (en dus geld) in de verificatie van data tussen systemen en het borgen dat er geen verschillen zijn. En of dit nu alleen tussen interne systemen is, of tussen systemen tussen klant en leveranciers maakt niets uit.

Experimenten

Blockchain is relatief nieuw en leent zich daardoor voor interessante experimenten. Zo werken we op dit moment bij een bank, aan een ’use case’ met blockchain op het gebied van interne doorbelasting van software-licenties. In slechts acht weken tijd is een blockchain gemaakt, die dit proces moet versimpelen en efficiënter maken. Interne doorbelasting lijkt op het eerste gezicht niet erg complex, maar kan zeker in grotere organisaties tot veel administratief werk leiden en leidt tot veel reconciliatie-inspanningen achteraf als het niet goed georganiseerd is. Het gebruik van blockchain pakt juist die twee punten aan.

Met blockchaintechnologie zijn zogenaamde smart contracts te creëren. Dit zijn geprogrammeerde overeenkomsten die worden uitgevoerd door een netwerk dat automatisch en zelfstandig zijn werk doet op basis van de opgestelde (geprogrammeerde) regels en afspraken. De transactieverwerking verloopt automatisch en de deelnemers aan de overeenkomst kunnen de werking niet meer manipuleren of veranderen. Dat betekent dat er altijd inzicht en transparantie is in alle transacties.

Disruptie

Blockchain biedt enorme kansen om overal waar transactionele processen plaatsvinden de efficiency te vergroten. De belangrijkste voordelen van deze innovatieve technologieën zijn:

  • Minder tussenpersonen. Door de inzet van een peer-to-peer netwerk waar de smart contracts worden bijgehouden, zijn geen derde partijen nodig voor een transactie. Dat vereenvoudigt het transactieproces.
  • Snellere, geautomatiseerde processen. Doordat data wordt uitgewisseld en hierdoor automatisch acties op worden ondernomen, zijn processen die eerder weken konden duren nu direct uit te voeren.
  • Lagere kosten. Door snellere transacties, lagere foutkansen en een gezamenlijk, transparant netwerk nemen de kosten van transacties af.
  • Meer transparantie. Iedereen met toegang tot de smart contracts ziet direct wat de stand van zaken is. Er is één versie van de waarheid.
  • Betere beveiliging. Doordat alle data cryptografisch wordt vastgelegd en niet tussentijds te wijzigen of te wissen is, neemt de kans op fraude sterk af.

Blockchain is in heel korte tijd een factor van belang geworden. We zien overal initiatieven in de markt om de technologie robuust en ‘enterprise-ready’ te maken. Organisaties doen er goed aan om daar op in te spelen en blockchain te omarmen. De bovengenoemde use case  bij de bank laat zien dat het in heel korte tijd is op te zetten en dat het echt werkt. Er zijn zoveel potentiële blockchainmogelijkheden, of het nu gaat om het track en trace van ‘de korrel-naar-borrel’ in de voedselketen, om vastgoedtransacties, onderaanneming of allerlei financiële transacties. Blockchain heeft de kracht en potentie om echt het verschil te gaan maken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-05-07T10:26:00.000Z Franky Geldhof


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.