Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

SD-WAN is drijvende kracht achter hybride netwerk

Bedrijven voegen steeds meer off-premise (cloud)applicaties toe aan hun IT-infrastructuur. Zo kunnen gebruikers overal werken: op kantoor, thuis en onderweg. Internet wordt binnen ondernemingen de backbone van communicatie.

Deze ontwikkeling heeft echter nogal wat gevolgen – de complexiteit van het netwerk is hierdoor groter dan ooit. Een aantal voorbeelden van problemen die zich kunnen voordoen.

 • Het beheren van meerdere wan-paden is nu essentieel, maar bestaande mechanismen om het pad te selecteren, herkennen de applicaties en het onderliggende netwerk niet.
 • De beveiligingsgrenzen vervagen, maar bestaande oplossingen - zoals firewalls en advanced threat protection (apt) - zijn ontworpen voor centrale locaties en te duur voor toepassing in nevenvestigingen.
 • Een consistente, efficiënte securityscheiding creëren tussen on- en off-premise assets is met bestaande vpn-oplossingen nagenoeg onmogelijk.
 • Was QoS al lastig te beheren, nu wordt dat een nachtmerrie. Statische policy’s kunnen het gebruik niet bijbenen.
 • On-premise zijn netwerkprestaties best te beheren, maar performance garanderen voor mobiele gebruikers of off-premise applicaties, is een grote uitdaging.
 • Eén allesomvattend overzicht van het verkeer en het netwerk vereist meer monitoring en analysemiddelen dan ooit.
 • Het beheer van sla’s van de diverse netwerkdienstverleners wordt steeds complexer.

Van SDN naar SD-WAN

Sinds een aantal jaren is er een nieuwe architectuur om vergelijkbare problemen in datacenters op te lossen: Software defined networking (sdn). Met sdn hebben bedrijven een netwerk dat alle huidige en nieuwe datacenterworkloads ondersteunt, en waarmee ze tegelijkertijd op Opex- en Capex-kosten besparen. Leveranciers doen daar nu een schepje bovenop. Anno 2016 moeten oplossingen in de hybride onderneming gegarandeerde applicatieprestaties leveren. Dat realiseren leveranciers door de sdn-principes toe te passen op de wan in de vorm van zogenaamde sd-wan-oplossingen. Hoewel de markt hiervoor nog in ontwikkeling is, zijn de eisen voor een sd-wan-oplossing duidelijk.

 • Optimalisatiemogelijkheden voor on-premise en cloudapplicaties als Office 365 en Salesforce.com.
 • Een mogelijkheid om paden te selecteren, die verkeer toewijzen aan het meest geschikte netwerk.
 • Een dynamische vpn-tunnel die centraal beheerd wordt, waardoor het mogelijk is verkeer van nevenvestigingen veilig over het Internet naar het corporate datacenter te versturen.
 • Een eenvoudige koppeling voor cloudsecuritydiensten die lokale internet-breakouts mogelijk maken zonder investering in on-premise internetbeveiligingsoplossingen.
 • Inbound QoS om lokale internet-breakouts te beheren en het zakelijke internetverkeer te beschermen tegen pieken in het recreatieve internetverkeer.
 • Volledig inzicht in het netwerkgebruik, applicatieperformance en gebruikerservaring voor alle locaties die verbonden zijn door de sd-wan.

Dankzij sd-wan kunnen klanten nieuwe, efficiëntere configuratie- en managementworkflows implementeren, die hybride-netwerkmogelijkheden zeer bruikbaar maken. Sd-wan heeft het potentieel om het bedrijfsleven de flexibiliteit te bieden, die het nodig heeft om de performance voor bedrijfskritische applicaties te garanderen en tegelijkertijd de netwerkkosten te reduceren.

Thomas Verhaeghe, country manager Benelux bij Riverbed

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-01-25T10:32:00.000Z Thomas Verhaeghe
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.