Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Over the top-video: hoe doet u het goed?

Computable.be Expert

Tim Vereecke
Senior Solutions Engineer, Akamai. Expert van Computable.be voor de topics Internet, Security en Beheer.

Neen, we pleiten niet voor een cursus ‘drama queen’ of andere vormen van overdrijving. Over the top (OTT)-video is gewoonweg de manier waarop we allen tv kijken in de toekomst.

Velen van ons kijken nu al over the top (OTT)-video: Netflix is immers het eerste en succesrijkste voorbeeld van wat OTT-video precies moet worden: hoogkwalitatieve reeksen bekijken waar en wanneer je dat zelf wil. En met hoogkwalitatief bedoelen we niet alleen de kwaliteit van de verhalen en de series, maar ook eenvoudigweg de kwaliteit van de videobeelden zelf. Je kijkt niet meer via je traditionele kabelabonnement, maar wel gewoon via je internetverbinding.

Terwijl we in België nog steeds vooral beperkt blijven tot Netflix voor zulke OTT-videoproviders, barst in de Verenigde Staten de concurrentie al helemaal los. Velen voelen zich geroepen om Netflix, Amazon en Hulu, de huidige leiders in deze markt, aan te vallen. Ook de traditionele zenders bundelen hun beste content en bieden dit online aan. Het wordt een hevige concurrentiestrijd, waarbij de content lang niet het enige criterium zal blijken.

Een kwestie van seconden

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat kijkers massaal afhaken als ze na enkele seconden nog steeds niet kunnen kijken. Vijf seconden nadat ze op play hebben gedrukt, haakt 25 procent van de kijkers al af, na tien seconden is dat al de helft. Een provider van online videodiensten kan dus op enkele seconden tijd miljoenen euro’s omzet mislopen, soms zelfs zonder dat ze het beseffen. En erger nog: ze kunnen vele van die klanten (en van hun vriendenkring) voorgoed verliezen omdat ze daar geklasseerd staan als niet betrouwbaar.

Het is dus cruciaal dat je investeert in een gedegen infrastructuur die je garandeert dat je in alle omstandigheden al je klanten een kwalitatieve kijkervaring kan bezorgen. En dat betekent dus: geen minuten, en zelfs niet al te veel seconden moeten wachten nadat je op play hebt gedrukt. Zo weinig en zo kort mogelijke haperingen, zelfs op het moment dat je videoserver wordt aangesproken door honderdduizenden of miljoenen kijkers. En bovendien een goed inzicht in hoe je op elk mogelijk moment aan die verwachte kwaliteit voldoet.

Met een goed content delivery network ben je al een heel eind in de goede richting. Hiermee kan je niet alleen het netwerkverkeer optimaal regelen zodat de kans op verstopping bijzonder klein wordt, je kan ook zorgen dat de content wordt aangepast aan het type toestel waarmee de content wordt geraadpleegd.

Meten is essentieel

Om de kijkers een optimale ervaring te bieden is het ook uiterst belangrijk om voortdurend de eindgebruikerservaring te meten. Ook hier is het belangrijk dat alle aspecten aan bod komen. Als een gebruiker moet wachten wanneer een beeld bevriest, moet u niet alleen weten hoe lang de wachttijd is, maar ook hoe vaak dit gebeurt. Gebruikers zullen bijvoorbeeld eerder dulden dat om de tien minuten het beeld een seconde bevriest dan dat om de vijf dagen het beeld tien minuten blijft stilstaan. In het tweede geval is de kans groter dat ze nooit meer terugkeren.

Maar ook de beeldkwaliteit meten kan sterk bijdragen tot een betere gebruikerservaring en dus op termijn tot een betere business. Hoe vaak treden video frame drops (weggevallen videobeelden) op? Wat is de beste gemiddelde bitrate voor deze kijker op dit toestel? Al deze informatie helpt bij het optimaliseren van de kijkervaring.

En - last but not least - bij het meten van de quality of experience (QoE) moet u zowel het bos als de bomen meten. Anders gezegd: de totale gemiddelde waarden van alle sessies samen zijn uiteraard erg belangrijk, maar ook de individuele kijkervaringen zijn belangrijk. Enkel als u beiden in aanmerking neemt, kunt u over echt 360 graden inzicht in de kijkervaring spreken.

Tot slot

Met de vele populaire sportgebeurtenissen (EK 2016, Tour de France, en Olympische Spelen) in de komende maanden wordt de vraag naar kwalitatieve en betrouwbare OTT-video ongetwijfeld weer groter. Het aantal terabyte aan hoogkwalitatieve video dat door de netwerkkabels wordt gejaagd, zal ongetwijfeld weer nieuwe recordhoogten bereiken. Wie op deze markt een rol van betekenis wil spelen, zal dus een betrouwbare oplossing voor content delivery in huis moeten hebben. Een degelijk en volledig meetinstrument mag hierbij nooit ontbreken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-06-21T10:59:00.000Z Tim Vereecke


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.