Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Maak je netwerk bestendig met sd-lan

Zakelijke netwerken moeten zich continu aanpassen aan het snel veranderende digitale landschap. Sd-lan biedt hierbij uitkomst. Door de inzet van sd-lan bereiken organisaties namelijk een applicatie- en beleidsgedreven architectuur die de verschillende softwarelagen uit elkaar haalt en een geïntegreerd, schaalbaar en zelfsturend managed network biedt.

Sd-lan vormt het fundament voor een toekomstbestendig netwerk voor de digitaal getransformeerde onderneming. Dat komt door de volgende eigenschappen:

  1. Geoptimaliseerde applicaties: De prestaties en het gedrag van het sd-lan-netwerk zijn afhankelijk van de applicaties die het netwerk gebruiken. De applicaties die de organisatie het beste ondersteunen krijgen de hoogste prioriteit.
  2. Identiteitsgedreven: De oplossing stelt u in staat om te bepalen wat individuele gebruikers, klanten en apparaten kunnen doen wanneer zij verbonden zijn met sd-lan. Een veilig en gedetailleerd toegangsbeleid kan worden toegepast op slechts één gebruiker of op gebruikersgroepen. Private pre-shared key (ppsk)-technologie kent iedere gebruiker een unieke sleutel toe, waarmee toegang verleend of juist geweigerd kan worden. Dit verkleint de risico’s van verbonden IoT- en byod-apparaten.
  3. Open api’s: De programmeerbare interfaces van de oplossing maken een strakke integratie van netwerk- en applicatie-infrastructuren mogelijk. Hierdoor biedt het netwerk nieuwe inzichten en kan het bovendien worden geïntegreerd met de rest van het operationele framework.
  4. Cloud managed - openbaar of privé: Door beheer vanuit de cloud blijven netwerken dynamisch en kosteneffectief. Dit wordt mogelijk gemaakt door centraal beheer van het beleid. Wijzigingen in dit beleid kunt u realtime aanpassen.
  5. Aanpasbare infrastructuur: Draadloze access points en access switches kunnen op intelligente wijze reageren op wijzigingen in de netwerkconfiguratie. Deze aanpasbare infrastructuur omvat besturingsprotocollen voor acces points om zichzelf te verbeteren. Bovendien stelt software defined radiotechnologie access points in staat om het bereik te optimaliseren en tegelijkertijd maximale capaciteit te leveren.
  6. Georganiseerde toegang: Wlan zorgt op zijn beurt voor een ‘cooperative control’-architectuur. Hierbij worden besturingsfunctionaliteiten gedeeld tussen access points, zonder dat hiervoor een controller nodig is. Zo blijft wlan zichzelf optimaliseren en corrigeren.

Deze factoren dwingen tot verandering van het ontwerp van lan's en wlan's. Sd-lan biedt de oplossing voor de uitdagingen van het optimaliseren van connectiviteit, beleid en beveiliging voor de groeiende ecosystemen met IoT-apparaten en de door cloud gehoste bedrijfsapplicaties. Het identiteitsgedreven toegangsbeleid van sd-lan vereenvoudigt het creëren van een veiligere omgeving voor IoT- en byod-apparaten. De architectuur bewijst dat organisaties zullen profiteren van cloud managed en software defined platforms om it op grote schaal centraal te beheren en beveiligen.

De overstap naar sd-lan gaat niet vanzelf. Iedere verandering is onderhevig aan opstartperikelen, zo ook een nieuw netwerk. Hoewel sd-lan erg gebruiksvriendelijk is ingericht, kost het tijd om te wennen aan een totaal nieuwe netwerkarchitectuur. Om te zorgen dat de implementatie goed verloopt, is het verstandig om deze verandering goed te managen.

Toekomstbestendig

Digitale transformatie vereist een herbeoordeling van netwerken om nieuwe applicaties en apparaten te ondersteunen. In de oude lan- en wlan-infrastructuur ontbreekt vaak de automatisering, programmeerbaarheid, automatisering, api-compatibiliteit, netwerksegmentatie en analysemogelijkheden die organisaties nodig hebben. Naast deze functionaliteiten willen organisaties ook de mogelijkheden hebben om ze in de publieke of private cloud te beheren. Sd-lan is de oplossing voor organisaties die hun bedrijfsnetwerk toekomstbestendig willen maken voor het digitale tijdperk.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-04-12T10:34:00.000Z Gaby Kroet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.