Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Multi-cloud: basis voor toekomstvaste bedrijfsmodellen

Computable Expert

Jack Niesen
Pre Sales Consultant, F5 NETWORKS. Expert van Computable voor de topics Infrastructuur en Beheer.

In de (toekomstige) geautomatiseerde wereld moeten organisaties leren hoe ze cloudstrategieën ontwikkelen, van beveiliging een vast onderdeel maken van applicatieontwikkeling en nieuwe ontwikkelingen omarmen om met de tijd mee te gaan. Wie dit toekomstbeeld herkent, zet nú de eerste stappen.

De experts zijn het erover eens dat over vijf jaar een multi-cloud-it-architectuur dé plek voor innovatie is, waarbij organisaties nieuwe services kunnen aanbieden en geavanceerde technologie verder kunnen ontwikkelen. Een recent onderzoek laat zien hoe de snelheid van digitale transformatie al vele bestaande business-modellen heeft ontwricht. Het toont aan hoe bedrijven gedwongen worden hun bestaande kennis, aanwezige infrastructuur en beheertools te heroverwegen. Industrie-experts die meewerkten aan het rapport stellen dat bedrijven in actie moeten schieten om multi-cloudstrategieën uit te stippelen en uit te voeren om te voorzien in de behoefte aan snelle, probleemloze services. Sommige experts voorspellen dat veel cloudgebaseerde businessmodellen de komende vijf jaar aanzienlijk aangepast moeten worden, of zelfs helemaal op hun kop moeten worden gezet op het gebied van strategische procedures, beleid, systemen en tools.

De stap naar multi-cloud is ook een aardige wake-upcall voor de interne it-afdeling. Bij de realisering van een high-performance it-organisatie blijkt vaak dat er nog een lange weg te gaan is. De meeste afdelingen zijn wat dat betreft ondermaats.

Status quo in security

"De mogelijkheden voor een aanval, de ‘attack surface’, groeien"

Er is geen status quo in security en cybercrime. De mogelijkheden voor een aanval, in het Engels zo mooi de ‘attack surface’ genoemd, groeien door gatewaysservices, application programming interfaces en IoT-ontwikkelingen. De gebruikelijke tegenmaatregelen zijn steeds minder effectief. Bovendien vereisen ze te veel tijd en handmatig werk. Dat is het argument voor automatisering om processen te stroomlijnen en menselijke fouten zo veel mogelijk te elimineren. It-medewerkers worden hiermee ook vrijgemaakt om zich te richten op belangrijkere taken zoals analyse en probleemoplossing.

It-afdelingen staan onder druk om de infrastructuur zo veilig mogelijk te maken terwijl het schaalbaar moet blijven om in te spelen op de markt. Hoewel de stap naar de cloud extra security-uitdagingen kan hebben, biedt het ook mogelijkheden processen beter te beschermen terwijl schaalbaarheid en innovatiekracht toeneemt. Wanneer bedrijven in staat zijn apps te verschuiven tussen publieke en private clouds zijn ze dynamischer terwijl ze services voor applicaties kunnen implementeren voor een betere bescherming tegen cybercrime.

Klaar zijn voor veranderingen

Een ding is zeker: de toekomst is onzeker. Architecturen zonder servers stellen bedrijven in staat de time-to-market significant te reduceren en processen eenvoudiger te maken. Intelligente automatisering en machine learning maken de weg nu al vrij richting optimale multi-cloudtoepassingen. Bedrijven moeten klaar zijn voor veranderingen en tegenslagen.

Als je niet meegaat met de flexibiliteit, innovatiekracht en data-compliancy van multi-cloud, dan zullen klanten de keuze voor jou maken en naar partijen gaan die hen wel op die manier bedienen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-12-18T10:39:00.000Z Jack Niesen


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.