Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Woensdag cruciale dag voor tijdige 5G-uitrol

5G

Zowat in elk bedrijf waar Beltug komt, gaat het over digitale transformatie. 5G zal cruciaal zijn om onze toekomstige economie te faciliteren. België moet de ambitie hebben om koploper te zijn, maar zoals het er nu uit ziet is er een reëel risico op vertraging.

Woensdag 6 februari staat het spectrumdossier alweer op de agenda van het Overlegcomité, waarin de gemeenschappen, gewesten en de federale regeringen samenkomen. De kans dat er geen akkoord komt over het hele pakket is groot. Naar verluidt is er o.a. onenigheid over de verdeling van de opbrengst van de veiling voor de frequenties, die zo’n 670 miljoen euro zou opbrengen.

De 5G-netwerken zijn bepalend voor de digitale toekomst van België. Het zou kortzichtig zijn om deze op het spel te zetten.

Als er nu woensdag geen beslissing komt, schuift het dossier waarschijnlijk door naar de volgende regering. Zelfs bij een snelle regeringsvorming is vertraging het gevolg. Een lange regeringsvorming – geen onrealistisch scenario – kan tot een serieuze vertraging leiden. Het is daarom cruciaal dat de mogelijkheid om 5G uit te rollen gedeblokkeerd wordt.

Een mogelijke vertraging is geen goed signaal om investeringen aan te trekken van technologische bedrijven of het investeringsniveau van de bestaande operatoren te vrijwaren. Ik hoop oprecht dat onze politici zich bewust zijn van het belang: een vertraging in de uitrol van 5G is geen optie.

Ondertussen werden er al veilingen voor 5G-spectrum (hetzij 3600 MHz, hetzij 700 MHz of een combinatie van beide) georganiseerd in een twaalftal Europese landen.

100 keer sneller

5G netwerken zijn niet zomaar een opvolger van de bestaande mobiele netwerken. Het doorsturen van videobeelden via 5G gaat liefst honderd keer sneller dan via het huidige 4G-netwerk. 5G-netwerken worden gekenmerkt door hun zeer lage latency (wachttijden) en network slicing: operatoren kunnen het netwerk indelen in verschillende slices met een eigen configuratie op maat van de noden van verschillende bedrijven of sectoren. Aan een toepassing in de gezondheidszorg worden nu eenmaal hogere eisen gesteld dan aan een toepassing om je sportprestaties op te volgen.

In zowat élk bedrijf en organisatie zijn projecten lopende om processen te automatiseren, nieuwe digitale tools te introduceren of volledig nieuwe services te ontwikkelen. De ontwikkeling van het internet of things, big data, kunstmatige intelligentie, virtual reality en andere technologieën impliceert echter dat we 5G-netwerken nodig hebben.

Naast de bestaande mobiele frequenties waarvan de licenties in maart 2021 aflopen (900, 1800 en 2100 MHz-banden), worden ook nieuwe frequenties geveild, voornamelijk voor het gebruik van 5G (700, 1400, 3600 MHz-banden).

Danielle Jacobs, directeur bij Beltug

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-02-05T08:26:00.000Z Danielle Jacobs
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.