Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Iot en iiot vragen om nieuwe beveiliging

Computable 100

Computable Expert

Dharminder Debisarun
Product Marketing Manager-Cloud Security Lead EMEA, Palo Alto Networks. Expert van Computable voor de topics Management, Cloud Computing en Security.

Het internet der dingen (iot) en het industriële internet der dingen (iiot), zijn twee van de dominante technologieën in de digitale transformatie. Iot- en iiot-industrieën helpen nauwkeuriger te werken, snel geïnformeerde beslissingen te nemen en nieuwe zakelijke of zelfs inkomsten mogelijkheden te ontgrendelen. Maar al deze verbonden apparaten vragen ook om een nieuwe manier van beveiligen.

Het iot en iiot is een netwerk van verbonden apparaten die met elkaar kunnen communiceren en gegevens kunnen verstrekken aan de eindgebruikers. Wanneer je meerdere apparaten tegelijk gebruikt, worden de gegevens waardevoller. Met behulp van data-analysemethoden kun je dieper ingaan op de data om diepere inzichten te ontdekken en toekomstige uitkomsten te voorspellen. Dit is met name interessant in het iiot. Denk aan het gebruik van een slim lichtmanagementsysteem in een gebouw of een meter bij een afvalwaterzuiveringsinstallatie om te zien hoeveel water daar doorheen stroomt.

"Als je niet weet hoeveel het er zijn, kun je ze ook niet allemaal van de juiste beveiliging voorzien"

Iot- en iiot-apparaten maken vaak deel uit van een sterk gefragmenteerd ecosysteem van niet-gestandaardiseerde, speciaal gebouwde apparaten. Met zo’n schaal, diversiteit en de doorgaans beperkte systeembronnen op deze apparaten, werken bestaande beveiligingsoplossingen vaak niet. Er is een nieuwe, opnieuw uitgedachte benadering van beveiliging nodig: een benadering die iot- en iiot-apparaten kan identificeren, beveiligen en beheren. Er zijn drie zaken waarmee je rekening kunt houden als je je iot - en iiot-beveiliging goed voor elkaar wilt hebben.

  • Identificeer het aantal apparaten

Om je iot- en iiot-apparaten goed te beveiligen, is het als eerste essentieel dat je een goede zichtbaarheid hebt op de hoeveelheid apparaten op jouw netwerk en wat de functie van dit apparaat is. Als je niet weet hoeveel het er zijn, kun je ze ook niet allemaal van de juiste beveiliging voorzien.

  • Wijzig de standaardwachtwoorden

Als tweede stap moet je de standaardwachtwoorden op je iot- en iiot-apparaten wijzigingen. Zit er geen wachtwoord op? Kies dan een vergelijkbaar product waar je wel het wachtwoord van kunt wijzigen.

  • Bepaal de life-cycle

Even belangrijk als het on-boarden van je apparaten, is ervoor zorgen dat je een plan hebt liggen wat er met deze iot- en iiot-apparaten gebeurt als ze het levensduureinde hebben bereikt. Zorg ervoor dat je alle data op het apparaat eraf haalt of wijzigt, zodat niemand er meer bij kan. Denk hierbij aan wifi-codes en user data. Het beste is dan om het apparaat gewoonweg te vernietigen.

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-03-19T09:38:00.000Z Dharminder Debisarun


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.