Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Maak een netwerk geschikt voor IoT

Dit artikel delen:
internet of things

De statistieken zijn er: investeringsbank Goldman Sachs geeft aan dat IoT (internet of things) kan uitgroeien tot een markt van zeven biljoen dollar in 2020, waarbij IoT invloed krijgt op elk stadium in de productie en distributie van producten. Wikibon voorspelt dat de waarde van efficiency besparingen van machinegegevens alleen al bijna de 1,3 biljoen dollar kan bereiken en zal leiden tot 514 miljard dollar aan it-uitgaven in 2020. Redenen genoegde om eens te kijken naar de vier basiseisen waar netwerken aan moeten voldoen om bedrijven optimaal te laten profiteren van de veranderingen waar IoT voor gaat zorgen.

De hype rond de mogelijkheden van IoT blijft onverminderd sterk, en IoT is op dit moment aan het transformeren van slim idee naar realiteit. ‘Slim’ is in opmars: slimme steden met hun slimme elektriciteitsnetwerken, slimme transportsystemen en slimme auto’s. Ze tonen de voordelen van het verbinden van machines aan machines (m2m). 

IoT kan op veel manieren worden ingezet. Een voorbeeld daarvan is hoe IoT de transportafdeling die verantwoordelijk is voor het wegennet in een stad kan helpen om de mogelijkheden van m2m te benutten voor het ontwikkelen van een slim transportsysteem. Voor dit type IoT kan het nodig zijn dat er gegevens worden verzameld van duizenden sensoren in de weg en van apparaten als bewakingscamera’s, voertuigdetectors, weerstations, borden en verkeersregelinstallaties. Dat verzamelen van gegevens gebeurt meerdere keren per seconde, bijna of volledig realtime, en daarvoor is connectiviteit nodig.

Connectiviteit speelt een centrale rol in hoe deze apparaten reizigers informeren over wegomstandigheden, gebeurtenissen en incidenten om het transportnetwerk probleemloos te laten functioneren. En de juiste netwerkinfrastructuur is cruciaal om deze connectiviteit mogelijk te maken.

IoT-geschikte infrastructuur

Van externe controle van pijpleidingen tot registratie in de gezondheidszorg: m2m-technologie zorgt voor het raamwerk van bekabelde en draadloze apparaten om samen te werken en gegevens door te sturen naar andere interoperabele apparaten. Een uitgebreid onderling verbonden web van ‘slimme’ apparaten zorgt voor een continue stroom aan gegevens en levert bedrijven een schat aan informatie.

Zonder een geschikte netwerkinfrastructuur kunnen miljoenen kostende sensoren en slimme apparaten echter vastlopen en nutteloos worden door een ineffectieve routering en verspreiding van informatie.

Er zijn in mijn ogen vier belangrijke vereisten voor de ontwikkeling van een slim netwerk:

1. Tot aan de accesslaag. Vanwege het groeiende karakter van IoT is een uitgebreid beheer nodig van het totale netwerk, bekabeld en draadloos, tot aan de accesslaag van het netwerk, want apparaten - slimme en minder slimme - zoeken toegang tot en willen gegevens overdragen naar de core van het netwerk. Om deze reden is de switch zo belangrijk. Alle verbonden apparaten en sensoren verzenden gegevens over het netwerk. Maar gegevens van apparaten rechtstreeks naar het datacenter sturen kan inefficiënt zijn, vertragingen in het netwerk veroorzaken en de prestaties doen verminderen.

De functionaliteit van een intelligent netwerk moet tot aan de accesslaag van het netwerk reiken, zodat gegevens op weg naar de core van het netwerk of van apparaat naar apparaat kunnen worden geanalyseerd en verwerkt. Om de toenemende IoT-verkeerstroom in goede banen te leiden, moeten switches aan de accesslaag van het netwerk verhoogde security en geïntegreerde analyses verzorgen. De technologische ontwikkelingen op het gebied van switches, waaronder Deep Packet Inspection en herkenning en controle van applicaties, maken dit mogelijk. Ze bieden beheerders een uitgebreid overzicht van de applicaties in het netwerk en de informatie die nodig is om de netwerkprestaties te optimaliseren.

2. Eén netwerk, vele applicaties. Het is vrijwel onmogelijk voor een netwerk dat ad hoc is geïnstalleerd en geüpgraded - vaak met een aparte oplossing voor spraak, gegevens, bekabeld en draadloos - om te beantwoorden aan de belofte van IoT. Veel it-systemen van bedrijven zijn eenvoudigweg niet geschikt voor IoT.

Voor een IoT-omgeving is één geconvergeerd netwerk essentieel. Een dergelijk netwerk garandeert een hoger niveau van interoperabiliteit en ondersteuning voor IoT-applicaties en  -apparaten. 

Unified management elimineert netwerksilo’s, staat een beter centraal beheer toe en maakt een oplossing voor netwerkbeheer mogelijk waarmee netwerkverkeer automatisch wordt geprioriteerd om realtime communicatie te garanderen, en om bedrijfskritische applicaties de netwerkservice te geven die ze nodig hebben. En dat alles tegen aanzienlijk lagere kosten.

Het legt eveneens de basis voor het ontwikkelen van de IoT-applicaties van de toekomst.

3. Neem slimmere besluiten. IoT brengt grote hoeveelheden informatie met zich mee. Met die big data ontstaat de behoefte aan geavanceerde analyses om realtime inzicht te krijgen. Functies als trendanalyses en rapportages zijn cruciaal om bedrijven in staat te stellen big data te gebruiken om proactieve, met gegevens onderbouwde beslissingen te nemen.

De analyse van big data kan ook waardevolle inzichten opleveren in de werking van het netwerk. Het netwerkmanagementplatform voorziet tezamen met tools voor trendanalyse in gedetailleerde netwerkperformance indicatoren. Dat kan zo simpel zijn als bepalen of een nieuwe service of applicatie die een bedrijf wil gaan gebruiken, de huidige netwerkcapaciteit overschrijdt of dat de r&d-afdeling elke donderdagmiddag extra bandbreedte nodig heeft ter ondersteuning van de zware processen die ze op dat moment uitvoeren. Door die gegevens te bestuderen kunnen bedrijven een beter rendement van hun applicaties bereiken, overbodige of weinig gebruikte functies opsporen en ontwikkelaars in staat stellen hun middelen effectiever in te zetten.

4. Een slim netwerk om domme apparaten te instrueren. Niet elk apparaat is slim. Slecht beveiligde slimme apparaten zoals smartwatches en activity trackers vormen een bedreiging voor netwerken, net als traditionele ‘domme’ apparaten zoals deursloten. De stroom aan pakketjes van en naar IoT-apparaten simpelweg bekijken en controleren is niet genoeg om een goede beveiliging te garanderen. Een netwerkmanagementsysteem –-  bijvoorbeeld de OmniVista 2500 NMS - is essentieel voor verkeersanalyse en regulatie van geautoriseerde en niet-geautoriseerde toegang. Remote of gecentraliseerd beheer stelt beheerders in staat om apparaten op een efficiënte manier te beheren en om de netwerkintegriteit en gegevens te beschermen. 

Alle apparaten tot aan de accesslaag van het netwerk moeten slimmer worden gemaakt door het netwerkmanagement en de switches in het netwerk.

De geconvergeerde weg naar IoT

IoT biedt bedrijven de kans nieuwe applicaties te ontwikkelen en implementaties te ondersteunen met miljoenen endpoints. Dat gebeurt door realtime inzichten te bieden waarmee bedrijven gegevens van apparaten kunnen verzamelen, begrijpen en effectiever gebruiken. Maar het brengt ook nieuwe uitdagingen en verwachtingen met zich mee.

Centraal staat één geconvergeerd netwerk, ondersteund door geavanceerde switches waarmee bedrijven remote alle apparaten, software en gegevens kunnen beheren, controleren en beschermen, zodat it-afdelingen over verregaande intelligentie kunnen beschikken, waarmee ze slimmere beslissingen kunnen nemen

Gert Jonk, country directeur Benelux bij ALE

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-02-04T10:02:00.000Z Gert Jonk


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.